Vorig jaar vielen in Nederland volgens het CBS 610 doden in het verkeer. Op de Europese wegen kwamen in 2020 maar liefst 18.800 mensen om het leven. Uit onderzoek blijkt dat bij ruim 90 procent van het aantal ongevallen menselijk gedrag een grote rol speelt; dat aantal moet en kan omlaag. TVM verzekeringen wil met het NK Veiligste Chauffeur – dat onderdeel is van de TVM Awards – een wezenlijke bijdrage leveren aan veiligheid op de weg. om meer bewustwording voor het onderwerp te creëren.

Bewustwording

De TVM Awards is de naam van een maatschappelijk initiatief ter verbetering van transport- en verkeersveiligheid van TVM verzekeringen en een selecte groep betrokken partners. De partners zijn: Volvo Trucks Nederland, Van Eijck Groep, Continental Benelux, VVN (Veilig Verkeer Nederland), STL (Sectorinstituut Transport en Logistiek), BP, ANWB en Advance Groep. De primaire doelstelling van de TVM Awards is om meer bewustwording te creëren – onder alle weggebruikers – voor veilig rijgedrag. Daarnaast willen TVM en de partners een positieve bijdrage leveren aan het vak beroepschauffeurs. De TVM Awards 2021 bestaat uit het NK Veiligste Chauffeur, Ridders 2021 en Veilig Transport.

Finale NK Veiligste Chauffeur

Afgelopen jaar kon het NK Veiligste Chauffeur niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Dit jaar gaat het kampioenschap wel van start. Vanzelfsprekend zal de finale in Assen volledig ‘coronaproof’ worden georganiseerd. Tijdens het NK nemen vrachtwagenchauffeurs het tegen elkaar op. Het evenement begint met een onlinefase met kennisvragen en reactietests. De beste 25 chauffeurs kwalificeren zich voor de finaledag. Op het TT Circuit in Assen strijden de finalisten om de titel door onder andere enkele uitdagende praktijkproeven af te leggen. Het evenement op het TT Circuit wordt georganiseerd met inachtneming van de op dat moment geldende coronaregels. De winnaar van het NK mag zichzelf vervolgens een jaar lang de veiligste chauffeur van ons land noemen. Daarmee wordt hij of zij de opvolger van Martin Kolff de winnaar van het NK in 2019.

veiligste chauffeur van nederland
Martin Kolff wordt gehuldigd als winnaar van het NK Veiligste Chauffeur 2019 door ambassadrice Hélène Hendriks en TVM-ceo Arjan Bos.

Prijzen

Tv-persoonlijkheid Hélène Hendriks is al sinds het begin als ambassadrice aan de TVM Awards verbonden. Zij zal op 25 september ook de finaledag presenteren en de prijzen uitreiken. De winnaar van het NK Veiligste Chauffeur wint naast de sportieve eer vanzelfsprekend de TVM Award. De gehele top 25 wint daarnaast een bezoek aan de Volvo-fabriek, het Volvo Trucks-democentrum en het Volvo Museum in het Zweedse Göteborg. Dit staat, onder voorbehoud van het coronavirus, gepland voor de laatste week van oktober 2021 of in de eerste week van november 2021. De nummers 26 tot en met 75 worden uitgenodigd voor een exclusief bezoek aan de grootste Volvo Trucks-fabriek in Gent.

Heldhaftig

Naast de Award voor de Veiligste Chauffeur worden ook weer de Awards Ridder 2021 en Veiligste Bedrijf uitgereikt. TVM Award Ridder 2021 is een juryprijs en wordt toegekend aan een vrachtwagenchauffeur (m/v) die iets bijzonders gedaan of gepresteerd heeft op het gebied van transportveiligheid. Zo kan de betreffende persoon jarenlang schadevrij hebben gereden of heeft hij of zij een heldhaftige actie verricht op de snelweg. Daarnaast is er ook weer de TVM Award Veilig Transport. Ook dit is een juryprijs. Deze prijs  wordt toegekend aan een onderneming die vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid dit jaar een positieve bijdrage heeft  geleverd aan de transportveiligheid. De jury bestaat uit de partners van de TVM Awards. De prijs werd in 2020 in de wacht gesleept door GVT Group of Logistics.

Chauffeurs kunnen zich hier aanmelden voor het NK Veiligste Chauffeur.