Van den Bosch is apetrots op vernieuwde academy

Van den Bosch opende zijn vernieuwde trainingscentrum eind maart. Met een trainingshal van ruim 500 m2 is de academy een stuk groter dan het vorige centrum. Dat opende in 2007 zijn deuren bij de hoofdvestiging van het bedrijf in het Brabantse Erp. “De nieuwe Van den Bosch Academy is gevestigd in een bestaand gebouw dat een kilometer van ons bedrijf staat en compleet verbouwd is”, zegt director staff services Michiel van Kessel. Bij de virtuele opening van het trainingscentrum werd hij door ceo Rico Daandels omschreven als de ‘drijvende kracht achter leren en ontwikkelen binnen Van den Bosch’. “We zijn apetrots op onze academy”, vervolgt hij. “Heel graag hadden we het aan onze klanten, partners en relaties laten zien. Door corona was dat niet mogelijk. Dat hebben we onder andere opgelost door een video te maken met een digitale rondleiding.” 

Proces bulktransport Van den Bosch 

Wie die rondleiding bekijkt, begrijpt de trots van Van Kessel en collega’s. De nieuwe Van den Bosch Academy ziet er indrukwekkend uit en heeft meer weg van een gelikte, interactieve tentoonstellingsruimte dan van een bedrijfstrainingscentrum. Centraal in de binnenruimte staat een glazen theorielokaal. Daaromheen zijn praktijkopstellingen van transportmaterieel en hulpmiddelen opgesteld. Van Kessel: “Theorie en praktijk komen hier letterlijk samen. Zo staat er onder andere een silocontainer, tankcontainer, truckcabine en een opstelling van 4 meter hoog voor het simuleren van werken op hoogte. Alle elementen van het bulktransportproces komen fysiek aan bod: laden, lossen, verzegelen, reinigen. De ervaring leert dat mensen zich het meest effectief ontwikkelen als zij het proces zelf ervaren. Daarom hebben we daarvoor gekozen.” 

bulktransport academie
De ingang van het nieuwe eind maart geopende trainingscentrum van bulktransporteur Van den Bosch.

Specialistische kennis 

Bij Van den Bosch werken ongeveer 650 mensen, waarvan ruim 350 chauffeurs. Veel trainingen die de academy verzorgt zijn op hen gericht, maar lang niet allemaal, benadrukt Van Kessel. “Bulk is een bijzondere tak van (tran)sport. De laadeenheid doet namelijk ook meteen dienst als verpakking. Daar goed, veilig en verantwoord mee omgaan vraagt om specialistische kennis – bij de chauffeurs, maar zeker ook bij de mensen op kantoor en van de technische dienst. De grote diversiteit aan producten maakt het extra complex. We vervoeren levensmiddelen en chemie, droge en vloeibare bulk, indien nodig gekoeld en verwarmd en gebruiken daarvoor drie mobiliteiten: weg, water en spoor. Bij elkaar transporteren we rond de 3.000 verschillende producten; van appelsap tot en met zetmeel. Elk daarvan vraagt om een specifieke aanpak. Op de academy trainen we onze eigen medewerkers, maar ook die van onze vervoerspartners. Het centrum willen we ook inzetten om klanten en leveranciers meer inzicht te geven in wat wij precies doen en wat er allemaal komt kijken bij het transportproces. Wij zijn ervan overtuigd dat we daarmee de samenwerking in de keten naar een nog hoger niveau kunnen brengen.” 

‘Wij willen bulklogistiek slimmer en duurzamer maken en daarin een leidende rol spelen. Daarvoor is kennis nodig en goede faciliteiten om die over te dragen’

Michiel van Kessel, directeur STaff Services bij Van den Bosch

Twee fulltimetrainers 

In de nieuwe academy biedt Van den Bosch volgens Van Kessel tientallen verschillende theorie- en praktijktrainingen aan. “In het centrum zijn twee trainers fulltime aan de slag. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de situatie hiervoor. Daarnaast zetten we moderne middelen zoals e-learning in. Het trainingsaanbod is net als de bulkproducten die wij vervoeren, heel divers: productkennis, voedselveiligheid, ADR, rij- en rusttijden, leren laden en lossen, maar ook talentdevelopment, taaltrainingen en leiderschapstrainingen. Alles is erop gericht om onze medewerkers en partners met een op maat gesneden programma op te leiden tot experts in de bulklogistiek.” 

Innovatiecentrum 

“Als ‘the supply changer in bulk’ hebben wij grote ambities op het gebied van data-analyse, digitalisering en innovaties”, vertelt Van Kessel verder. “Wij willen bulklogistiek slimmer en duurzamer maken en daarin een leidende rol spelen. Daarvoor is kennis nodig en goede faciliteiten om die over te dragen. De ontwikkelingen in onze branche gaan razendsnel. Neem bijvoorbeeld sensorentechniek, waar wij zelf ook aan werken samen met monitoring- en trackinghardwarespecialist Xeelas. Met hen ontwikkelen we temperatuur- en gewichtssensoren en digitale verzegeling. Wij zijn de eerste die dat bij bulkcontainers doen. Een andere innovatie uit eigen huis is het grondbediende mangatdeksel voor silocontainers. Chauffeurs hoeven daardoor niet elke keer 4 meter de hoogte in te klimmen bij laden en lossen. Voor dat soort innovaties zoeken we onder meer samenwerking met kennis- en onderzoeksinstituten en studenten. De academy gaat daar als innovatiecentrum een belangrijke rol bij spelen. Die kennis houden we overigens niet alleen voor onszelf, maar maken we voor iedereen beschikbaar om zo een impuls te kunnen geven aan positieve vernieuwing in de bulklogistiek.” 

van den bosch academy
Centraal in de binnenruimte van de Van den Bosch Academy staat een glazen theorielokaal. Daaromheen staan praktijkopstellingen waarbij alle elementen van het bulktransportproces aan bod komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Stroosma