‘Haalbaar en betaalbaar, dat zijn de voorwaarden voor een succesvolle energietransitie’

Transport & Logistiek dockt aan bij:
Wie: Joost Hafmans (56)
Bedrijf: VTS Transport & Logistics, Boxmeer
Functie: Ceo en eigenaar 

Hoe bent u in de sector terechtgekomen en wat vindt u daar leuk en uitdagend aan?
“In 1989 na het afronden van de heao-opleiding ben ik gestart als verkoper buitendienst bij Transportgroep Van der Graaf. In 1991 stapte ik over naar VTS. In 2010 heb ik het bedrijf overgenomen van oprichter Herman Verdijk. We zijn specialist in temperatuurgecontroleerd farmatransport en -warehousing. Het bedrijf groeit sterk: jaarlijks 15 tot 25 procent. De hoofdvestiging is in Boxmeer, met daarnaast vestigingen in het Poolse Goleniow en Neder-Over-Heembeek in België. We bieden drie verschillende diensten aan: internationaal transport, warehousing inclusief aanvullende diensten en last mile-distributie in de Benelux. Er werken bij ons bijna vierhonderd medewerkers en we beschikken over meer dan tweehonderd voertuigen en magazijnen met meer dan 60.000 palletplaatsen. De uitdaging is om kwalitatief hoogwaardige diensten te leveren voor onze klanten. Hiervoor moeten we zorgen voor de juiste mensen en middelen, en nieuwe technologie inzetten om de efficiency te verhogen. Onze eigen IT-afdeling ontwikkelt de benodigde software in-huis. 

Gelukkig hebben we een positief imago waardoor we bekendstaan als een aantrekkelijke werkgever. Veel medewerkers zijn al lang aan boord. Nieuwe, vaak jonge mensen met verfrissende talenten en kennis stromen in. Deze combinatie versterkt elkaar en zorgt ook voor de juiste dynamiek in het bedrijf. Onlangs hebben we het veertigjarig jubileum groots gevierd met onze relaties, medewerkers en familieleden van de medewerkers. Een geslaagd weekend. Gezamenlijk succes motiveert en inspireert. Een belangrijke rol van het management en mij als directeur/eigenaar in het bijzonder is het bewaken van de bedrijfscultuur. We moeten tijd en aandacht schenken aan onze medewerkers – dat is erg belangrijk. De lijnen zijn kort en we zijn bereikbaar voor alle medewerkers. Dat moet zo blijven.”

Welke ontwikkelingen vindt u belangrijk?
“Wij willen ons nadrukkelijk positioneren als logistiek dienstverlener en zoeken naar partnership met onze klanten. Corona heeft geen negatieve invloed gehad op onze bedrijf. Wij werken vrijwel uitsluitend voor de farmaceutische en healthcare-industrie. We hebben wel extra transportopdrachten verwerkt voor het transport, onder meer voor het vervoeren van  coronavaccins. Onze klanten stellen hoge eisen in de huidige markt. Ze kiezen graag voor bedrijven met eigen mensen en middelen. Dit werkt in ons voordeel. Klanten kunnen op ons rekenen en dat weten ze.”

‘Het gevaar bestaat dat we de ambitieuze doelstellingen van zero-emissie in de binnenstad niet kunnen realiseren’

Joost Hafmans, ceo en eigenaar bij VTS Transport & Logistics

“Verduurzaming is erg belangrijk bij VTS. De daken van onze magazijnen liggen vol met zonnepanelen, waardoor we vrijwel energieneutraal zijn. We hebben twee elektrische trucks besteld voor de last mile-distributie en beschikken over een nieuw warehouse dat qua veiligheid, duurzaamheid en temperatuurstabiliteit tot de absolute top in Europa behoort.”

Wat zou u willen veranderen in/aan de sector en waarom?
“De combinatie van diensten die wij aanbieden zijn complementair. Graag willen wij alle drie de diensten verzorgen voor onze klanten. Dit biedt kansen op het gebied van efficiency, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Uiteindelijk moeten wij verder verduurzamen. Dit heeft een hoge prioriteit bij VTS en bij onze klanten. Partnership, vertrouwen en langjarige samenwerking zijn een vereiste om succesvol duurzamer te worden waarbij het ook betaalbaar moet zijn. Klanten zijn soms (te) voorzichtig om dit commitment te geven terwijl dat echt nodig is om de ambitieuze doelen, zoals duurzaamheid, te realiseren. Wij kunnen het niet alleen en zullen dit samen met alle betrokkenen zoals klanten, leveranciers en overheid moeten doen.

Een punt van zorg is het elektriciteitsnet in Nederland. Momenteel is de capaciteit onvoldoende. Hierdoor bestaat het gevaar dat we de ambitieuze doelstellingen van zero-emissie in de binnenstad niet kunnen realiseren. De overheid moet alle aspecten meenemen bij het nemen van de juiste beslissing inclusief een realistisch tijdspad. Ook Transport en Logistiek Nederland heeft hierin een rol. Zij moet alle belangen meenemen en zeker ook in gesprek blijven met de leden. Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn absolute voorwaarden voor een succesvolle energietransitie.

Tot slot mag het zelfbewustzijn in onze sector wel groeien, zonder arrogant te worden. Verdere professionalisering zal hieraan bijdragen. Daarmee kunnen we ook de aantrekkelijkheid van de sector voor (jonge) medewerkers en medewerksters verder vergroten.”

Wat is een hobby of leuke bezigheid buiten het werk? 
“Naast mijn werk, dat ik bijzonder leuk vind, ben ik graag buiten. Tuinieren, wandelen met de hond in de prachtige Maasheggen of een mooie fietstocht maken. Het is mijn manier om wat afstand te nemen en te ontspannen. Ik ga graag – maar niet te lang – met vakantie in het buitenland. Ik geniet altijd als ik een VTS-vrachtwagen zie rijden. Je komt ze overal in Europa tegen! Daarnaast spreek ik graag af met bekenden om samen wat te eten of te drinken. Ik ben graag onder de mensen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie