Heijnen gaf aan hier in mei verder op terug te komen. In de tussentijd wil zij verder kijken naar oplossingsrichtingen voor voldoende laadinfrastructuur, naar stimulering van aanschaf van elektrische voertuigen en ook naar de mogelijkheden van samenwerking met andere ministeries, regio’s en gemeenten.

Voldoende laadinfrastructuur

TLN ziet echter het liefst zo snel mogelijk actie. Immers, de transportsector verwacht gewoon stroomgarantie, waarbij de netwerkcapaciteit in lijn wordt gebracht met de stroombehoefte, er voldoende laadinfrastructuur gerealiseerd kan worden en ondernemers kunnen investeren in elektrische vrachtwagens.

Voor het debat had TLN samen met de Rai Vereniging Tweede Kamerleden opgeroepen om te pleiten voor die stroomgarantie. De ondernemersverenigingen hebben die oproep ondersteund met een nota ‘Sectorvisie op laadinfra voor e-trucks’. 

“Op dit moment is het stroomnet niet robuust genoeg om al die elektrische vrachtwagens op te laden”, zei TLN-voorzitter Elisabeth Post op BNR Radio. “Dat betekent dat je als bedrijf geen zekerheid hebt op het moment dat je ze koopt. Dat is voor een bedrijf een enorm risico.”

Elektrisch rijden op korte afstanden

Elektrisch rijden is voorlopig alleen op korte afstanden goed te doen, zei Post in het radiointerview. “In bijvoorbeeld stedelijke gebieden, heb je veel minder vermogen nodig en kleinere accu’s en dus hou je meer laadvermogen over. Dan is elektrisch rijden voor de transporteur aantrekkelijk.”

Voor lange afstanden ligt de langetermijnoplossing in het rijden op waterstof, aldus de TLN-voorzitter. “Maar daar zijn we nog lang niet.” De voorzitter pleit dan ook om in de transitieperiode naar waterstof om op biobrandstof te gaan rijden.

Lees ook:
‘Gebrek aan laadinfrastructuur remt ondernemers in hun keuzes’
“Het verplicht emissievrij rijden in binnensteden is een goede zaak”, zegt Alex van den Brink, directeur/eigenaar van St vd Brink in de rubriek Aandocken. “Aan ons en de sector zal het niet liggen. Het punt is dat de laadinfrastructuur nog niet op orde is.”