E-boek over datagedreven logistiek van hogescholen

Omschakelen op datagedreven werken is momenteel een van de belangrijkste trends in de logistiek. Door processen in te richten op basis van beschikbare data, kunnen bedrijven namelijk in veel gevallen flinke efficiencyvoordelen realiseren. Het pas verschenen e-boek Transforming Logistics with Analytics geeft inzicht in de potentiële meerwaarde van dit datagedreven werken en de eisen die het stelt aan organisaties. Het e-boek is samengesteld door medewerkers van zes hogescholen: Hogeschool Windesheim, Hogeschool Rotterdam, Fontys, Hogeschool Utrecht, NHL Stenden Hogeschool en HAN, university of applied sciences. 

Steeds nieuwe kennis 

De projectleiding en -coördinatie van de productie van Transforming Logistics with Analytics was in handen van senior researcher logistiek en allianties Nienke Hofstra en manager CoE kennisDC logistiek Miranda Vodegel, beiden verbonden aan de HAN. Het e-boek bestaat in feite uit een pakket cursussen over verschillende onderwerpen onder de noemer datagedreven logistiek: “Omdat het studiemateriaal digitaal is, kan het continu worden bijgewerkt met nieuwe kennis”, vertelt Vodegel.  

De doelgroep van de cursussen in het e-boek zijn tweedejaars studenten logistiek management en logistieke techniek aan Hogescholen en hun docenten. “Daarnaast zijn ze bestemd voor logistieke professionals die kennis over data-gestuurde logistiek willen opdoen of verder vergroten.”  

Management dasboards 

Behalve voor theoretische kennis is in het e-boek veel aandacht voor concrete toepassingen en technieken, met cursusmateriaal. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over het creëren van state-of-the-art management dashboards, het visualiseren en analyseren van logistieke processen op basis van data uit registratiesystemen, het voorspellen van de vraag vanuit de markt en het herkennen van patronen en relaties in grote datasets. Het zijn met name onderwerpen waar professionals in hun dagelijkse logistieke praktijk mee te maken krijgen en waar ze soms verbeteringen voor zoeken. 

Het boek is opgebouwd uit tien hoofdstukken die afzonderlijk te volgen zijn. Twee zijn een theoretische verkenning van datagestuurde logistiek en de bijbehorende theorieën en concepten. De andere acht cursussen uit een meer gestructureerd raamwerk met steeds hetzelfde format. Ze beginnen met de vraag ‘Wat te verwachten’, gaan verder met een verduidelijking van het thema, schetsten de leerdoelen, introduceren het onderwerp met een eerste gedeelte waarin basistheorieën, concepten en principes worden behandeld, gevolgd door een verkenning van methoden.  

Hofstra: “Aan het einde van iedere cursus wordt tevens een uitgebreid overzicht gegeven van beschikbare tools, en een lijst met belangrijke referenties binnen het gespecificeerde thema. Daarnaast bevatten alle hoofdstukken een praktijkvoorbeeld. Dat bestaat uit een beschrijving van de case en de daarbij behorende dataset. Deze praktijksituaties worden afgesloten met een aantal veelgestelde vragen over de specifieke situatie en de antwoorden daarop. Ze zorgen voor een vertaling van de theorie uit ieder hoofdstuk naar een concrete praktijksituatie.” 

Farmaceutische sector 

Transforming Logistics with Analytics wertd onlangs officieel gepresenteerd in cultureel centrum Rozet in Arnhem. Zo’n 35 personen waren erop afgekomen. Dat waren met name vertegenwoordigers van de zes Hogescholen die een bijdrage leverden aan het samenstellen van het e-boek, en van de organisaties die het project ondersteunen.

Voor de pauze werd vooral aandacht besteed aan de achtergrond van het project, de opzet en de ervaringen van de deelnemende organisaties. Duidelijk was dat het studiemateriaal zowel studenten als docenten enthousiast is ontvangen. Na de pauze werd dieper ingezoomd op een praktijkvoorbeeld op het gebied van datagedreven opereren. Aan de hand van een logistieke case uit de farmaceutische sector kregen de aanwezigen uitleg over de wijze waarop data over lead times van orders beschikbaar kan komen en inzicht kan worden verkregen om bijvoorbeeld kortere levertijden te realiseren.

Vanwege dit soort vertalingen van theorie naar praktijk heeft dit e-boek veel te bieden aan bedrijven die hun dagelijkse operatie willen verbeteren op basis van data die al aanwezig is. Het is daarmee een ‘must’ voor bedrijven die (eerste) stappen willen zetten op dit gebied.  De cursussen zijn beschikbaar via Logistiek Digitaal.

Financiering 

De financiering van Transforming Logistics with Analytics is afkomstig van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het e-boek is beschikbaar via Logistiek Digitaal, onderdeel van het programma DIL (Digitale Infrastructuur Logistiek), een gezamenlijk initiatief van o.a. het ministerie van IenW, de havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TLN en de Douane. Doel van Logistiek Digitaal is om bedrijven in de logistieke keten ‘digital ready’ te maken en klaar te stomen voor de toekomst.

Lees ook: Vrees toename werkdruk door personeelstekort

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding
Onderwerpen:

Auteur: Ruud van Roosmalen