Hubproject Clic: uitvinden, innoveren en in de praktijk uitproberen

Groen, duurzaam, de mens centraal stellen, een plek voor ontmoeting en verbinding. Als Robert Kreeft over de City Logistics Innovation Campus (Clic) praat, lijkt het soms net of hij over een hippiecommune spreekt in plaats van over een hub voor stadslogistiek. Nu kan het best zijn dat er straks tevens ruimte is voor yoga en meditatie op de campus – in het bouwplan zijn ook faciliteiten opgenomen voor beweging en ontspanning – stadshub wordt wel degelijk de hoofdfunctie van het project, zo blijkt uit Kreefts woorden. “Maar”, zo zegt hij, “Clic is wel veel meer dan dat. Het wordt een stadslogistieke hub, innovatiecentrum en complete campus in Ă©Ă©n. Met Clic creĂ«ren we een broedplaats voor het vernieuwen van stadsdistributie. Samen met bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden willen we hier de toekomst van stadslogistiek vormgeven. Dat betekent innoveren en samenwerken vanaf de bron. De campus biedt daarvoor alle mogelijkheden, met onder meer flexibele, met elkaar verbonden en multi-inzetbare bedrijfsruimtes en gedeelde services, zoals IT-faciliteiten en uitstootvrij transport. We richten ons daarbij hoofdzakelijk op de foodsector, servicelogistiek en two-men logistics. Bij die laatste moet je denken aan meubels, grote huishoudelijke apparaten en tuinbenodigdheden.” 

Bouw Clic kost € 250 miljoen 

Projectleider Kreeft werkt voor logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace. Dat is een dochteronderneming van het Brabantse Somerset Capital Partners. Die investeringsmaatschappij bracht in september vorig jaar zijn logistieke vastgoedactiviteiten onder bij Intospace. Somerset kondigde de komst van Clic in oktober 2020 aan. De investeerder werkt bij dit project – inmiddels dus via Intospace – samen met ontwikkelaar Bohemen. Met de bouw is een investering gemoeid van ruim € 250 miljoen.

‘Het ecosysteem moet schoon en duurzaam zijn, minder transportbewegingen opleveren, minder ruimte innemen en sneller, efficiĂ«nter Ă©n goedkoper zijn’

Robert Kreeft, projectleider City Logistics Innovation Campus (clic)

De campus verrijst de komende jaren op een stuk grond van 120.000 mÂČ op bedrijventerrein Lijndenhof in Badhoevedorp. Kreeft: “Die locatie grenst zowat aan Amsterdam, is vlak bij Schiphol en ligt pal aan de A9 en Connected Transport Corridor Amsterdam Westkant. Ook de Amsterdamse Zuidas, Haarlem, Hoofddorp en Amstelveen liggen binnen een kwartier rijden van die plek. In april verwachten we te kunnen beginnen met het bouwrijp maken van het terrein. De bouw zelf zou net na de zomer moeten aanvangen en de eerste gebouwen zijn naar verwachting medio 2023 gereed. Het gaat dan om het oostelijk deel van het project. Daar komen onder andere, naast logistieke gebouwen, vijf kantoorvilla’s, een hotel en een congrescentrum. Het westelijk deel volgt daarna en zal hoofdzakelijk uit voor de logistiek bestemde panden bestaan.” 

FloraHolland als logistieke inspiratie

De brutovloeroppervlakte van het complete plan is 132.000 mÂČ. De voor de stadslogistiek bestemde dc- en hubgebouwen (100.000 mÂČ in totaal) tellen twee lagen en krijgen aan de kopse kant kantoorgebouwen. “De te huren units hebben een vloeroppervlakte van 500 tot 16.000 mÂČ, verdeeld over twee verdiepingen, en een vrije hoogte tot 6,5 meter”, geeft Kreeft aan. “Ze zijn zowel horizontaal als verticaal, en met verschillende aantallen laad- en losdocks, naar elke wens en behoefte te combineren. In de ontwikkelingsfase van dit project hebben onder meer een bezoek gebracht aan de veiling van FloraHolland in Aalsmeer om te kijken hoe zij de complexe logistiek daar hebben ingericht. Daarbij ontstond het idee om de units bij Clic met elkaar te verbinden met een interne corridor voor onder meer inkomende en uitgaande gebundelde zendingen.” 

robert kreeft city logistics innovation campus
Projectleider Robert Kreeft verwacht dat de bouw van Clic net na de zomer van start kan gaan.

Volgens Kreeft is er volop interesse voor Clic. “Twintig tot 25 partijen hebben inmiddels interesse getoond. We zijn met verschillende in gesprek. Met vier partijen bevinden die gesprekken zich in een vergevorderd stadium, een daarvan is een van de grootste internationale food- en facilitydienstverleners ter wereld. Een naam kan ik op dit moment helaas nog niet prijsgeven. Maar over belangstelling hebben we niet te klagen. En dan te bedenken dat we nog met de marketing moeten beginnen. Later dit kwartaal vangen we daarmee aan.” 

Ecosysteem voor stadslogistiek

Hoewel het voor Clic bestemde terrein nu nog braak ligt, wordt er volgens Kreeft al volop gewerkt aan het fundament van de campus. “Met Clic willen we een nieuw ecosysteem voor stadslogistiek ontwikkelen. Dat doen we door op die locatie partijen te verzamelen die hetzelfde doel hebben, elkaar aanvullen en samen Ă©Ă©n geheel vormen. Het ecosysteem, dat we creĂ«ren, moet een antwoord bieden op de uitdagingen van deze tijd en daardoor schoon en duurzaam zijn, minder transportbewegingen opleveren, minder ruimte innemen en sneller, efficiĂ«nter Ă©n goedkoper zijn. Dat betekent uitvinden, innoveren en in de praktijk uitproberen. De campus die we bouwen, heeft daarvoor alles in huis. Met een aantal partners zijn we al volop bezig met het ontwikkelen van een proof of concept voor de foodsector. Die wordt dit jaar verder in de steigers gezet. Tot die partners behoren onder andere de Hogeschool van Amsterdam en energiebedrijf E.ON/Essent. Samen vormen zij een denktank voor innovatieve, nieuwe, levensvatbare concepten voor stadslogistiek waaraan Clic onderdak gaat bieden.” 

Kraamkamer voor stadslogistieke concepten

Een van de mensen die zitting heeft in die denktank is de bekende bedrijfskundige Walther Ploos van Amstel, die als lector city logistics aan de Hogeschool van Amsterdam is verbonden. Op de website van Clic komt hij uitgebreid aan het woord. Hij zegt daar onder meer: “Clic is geen domme hub met alleen maar vierkante meters en waar iedereen een eigen plek heeft. Het onderscheidt zich door de wereld van de transportmanagementsystemen te verbinden met de processen van bedrijven die er zitten.” 

Badhoevedorp clic bouwgrond
Robert Kreeft (projectleider Clic, links) op de plek in Badhoevedorp waar de Clic-campus gaat verrijzen. Rechts staat directeur Stan Roestenberg van medeontwikkelaar Bohemen en in het midden wethouder Mariëtte Sedee van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Badhoevedorp behoort.

Ploos van Amstel ziet Clic als een kraamkamer voor stadslogistieke concepten die tevens elders toegepast kunnen worden: “Wat je er voor de Metropoolregio Amsterdam ontwikkelt, kun je ook wereldwijd inzetten.” 

Ook de gemeente Amsterdam is verwachtingsvol ten aanzien van Clic. Op de website van het project zegt wethouder Egbert de Vries, die onder andere verkeer en vervoer in zijn portefeuille heeft: “Clic kan helpen om sneller tot passende oplossingen te komen voor de stadslogistiek van de toekomst.” 

Energiehuishouding Clic

Die toekomstige stadslogistiek zal als belangrijkste energiebron elektriciteit hebben. Op dat vlak gaat Clic eveneens fungeren als proeftuin voor de Metropoolregio Amsterdam. Kreeft: “Met Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, E.ON/Essent en overheidsorganisatie NP RES (Nationale Plan Regionale Energiestrategie, ES.) onderzoeken we hoe de energiehuishouding in die regio zo duurzaam, efficiĂ«nt en optimaal mogelijk kan worden ingericht. Op Clic willen we dat bijvoorbeeld doen door overschotten aan warmte, koude en elektriciteit onderling door de bedrijven uit te laten wisselen. Ook een betere voorspelbaarheid van het energiegebruik draagt daaraan bij. Dat zou onder meer te bereiken zijn met een dienstregeling voor de gezamenlijke logistieke stromen van en naar Clic.”

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Stroosma