De regelingen zijn bedoeld voor internationale ondernemers die te maken hebben met aanpassingskosten door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en vanwege de Brexit extra kosten moeten maken, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in deze kosten.

Twee regelingen voor Brexit-kosten

De BAR-regeling bestaat uit twee delen. Enerzijds is dat de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten: deze regeling staat open voor aanvragen van dinsdag 1 november 2022 9.00 uur tot en met vrijdag 31 maart 2023 17.00 uur. Daarnaast is er de BAR Tegemoetkoming voor nog te maken kosten. Hiervoor is de openingstelling beperkter, namelijk van dinsdag 1 november 2022 9.00 uur tot en met dinsdag 13 december 2022 17.00 uur.

Wie komt in aanmerking?

De nieuwe BAR-regelingen richten zich op ondernemers die door de Brexit extra kosten hebben gemaakt of nog gaan maken. Het gaat hierbij niet om omzetverlies, maar om kosten voor bijvoorbeeld opleidingen, voorlichtingscampagnes, ICT-aanpassingen, adviesinwinning en tijdelijke huur van extra transportmaterieel.

Lees ook: Rijden op het land van de Brexit: ‘Geen transport, maar topsport’

Ondernemers kunnen aantonen dat die kosten nodig waren als gevolg van de Brexit. Met de Regelhulp BAR krijgen zij online een indicatie of ze voor de regelingen in aanmerking komen en voor welke modules. Kijk hier voor meer informatie over onder meer de voorwaarden.

EU-Handelsprogramma

De BAR kent ook het EU-Handelsprogramma voor bedrijven die minder afhankelijk willen worden van hun afzet in het Verenigd Koninkrijk. Zij krijgen hulp bij het vergroten van hun kansen op succesvol zakendoen in andere landen.