“Deze samenwerking is een mooie stap”, zegt Bras. “We leven in chaotische tijden, met een aanhoudende toename van complexiteit van cyberincidenten. Die kunnen verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor organisaties, hun klanten én hun partners in de keten. Naast dat alle organisaties hun eigen cyberweerbaarheid voor elkaar moeten hebben, is samenwerken daarom essentieel voor de ketenveiligheid. De Douane is een onmisbare schakel in het gebied van haven en industrie.”

Veiligheid in de Rotterdamse haven

Veiligheid is een breed begrip, ook in de Rotterdamse haven. Het heeft betrekking op alles van sociale veiligheid en veiligheid op de werkvloer tot waterveiligheid en cybersecurity. In het Haven Industrieel Complex worden verschillende diensten en projecten ingezet om de haven voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, en ook de Dounae speelt daar een grote rol in. Het bestrijden van criminele netwerken, corruptie en het voorkomen van illegale invoer van goederen behoren tot de topprioriteiten. Cybersecurity en de juiste aandacht voor informatieveiligheid zijn daarin steeds belangrijker geworden.

Douane wil meewerken aan veiligheid

“De Douane is gebaat bij veilige systemen die gevrijwaard zijn van aanvallen van buitenaf”, zegt Kamp. “Het aangaan van de samenwerking met Ferm is een belangrijke stap om weerbaarheid tegen cyberaanvallen te vergroten. Dit draagt bij aan een veilige en betrouwbare logistieke keten in de Rotterdamse haven, waar de Douane onderdeel van is.” 

Cyberweerbaarheid is een trend’

“Cyberweerbaarheid is een bedrijfsrisico en dat kun je moeilijk integraal uitbesteden. ‘Kwaliteit’ kun je toch ook niet uitbesteden? Cyber is geen trend, het is iets wat blijft.” Dit zei Evelien Bras in een interview met Transport & Logistiek eerder dit jaar.

De Douane is de zevende publieke partner van Ferm, naast Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, Deltalinqs, Politie Nederland, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en provincie Zuid-Holland.