Transport & Logistiek dockt aan bij: 
Wie: Anja van Niersen
Bedrijf: Milence
Functie: ceo

Hoe bent u in de transportsector terechtgekomen?

“Toen we Milence begonnen, met als doel het bouwen van een laadnetwerk voor vrachtwagens in Europa, hebben we eerst gekeken naar wat zijn nu dadelijk onze klanten. We kenden natuurlijk al wel de kant van de vrachtwagenfabrikanten en nog meer de infrastructuurkant van het gehele elektrificatiedeel, maar de transport en logistiek was relatief nieuw. Ik was zelf al eerder met de fabrikanten in gesprek geweest over wanneer de bussen/coaches en trucks zo ver zouden zijn om te worden uitgerust met batterijen, maar dat was ver voordat daadwerkelijk tot elektrificatie is overgegaan."

"Voor mij is het belangrijk dat, wat wij als dienstverlening leveren, gedaan wordt met het juiste begrip voor het logistieke bedrijf en de vrachtwagenchauffeur. Dat betekent heel concreet dat we niet alleen zorgen voor de juiste laadinfrastructuur en energie, maar er daarnaast ook voor zorgen dat de chauffeur een veilige, schone laadplek heeft met de juiste voorzieningen zoals douches, toiletten, iets te drinken en te eten en een plek om te verblijven. Veiligheid staat daarbij voorop. Daarnaast zullen we ervoor zorgen dat het logistieke bedrijf een plek kan reserveren op onze laadhubs, zodat het laden goed past binnen de rijtijden van de chauffeurs.”

Wat vindt u leuk en uitdagend aan de transportbranche?

“Wat ik leuk vind aan deze branche is dat het allemaal no-nonsense, hardwerkende mensen zijn die proberen een goede service te leveren. Mannen en vrouwen die vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen. Heel veel mensen realiseren zich niet hoe afhankelijk we allemaal zijn van transport en logistiek. Voor de bevoorrading van de winkels, het brengen van de pakjes en het leveren van grondstoffen. Ik vind het een heel fijn idee dat we daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren en iets voor deze chauffeurs kunnen betekenen.

Lees ook: Eerste laadhub Milence in Venlo

Wat was een bijzondere gebeurtenis in uw loopbaan?

Eigenlijk hangt mijn loopbaan aan elkaar van bijzondere gebeurtenissen, of misschien wel kansen die je mag krijgen. Achteraf is mijn overstap van de IT naar Alliander bepalend geweest. Ik ben nog steeds heel dankbaar voor de ontwikkelingen in de energietransitie die we toen nog konden bedenken en uitproberen, en die nu steeds belangrijker aan het worden zijn. Dat gaf mij de mogelijkheid om Allego te starten en dat te laten uitgroeien tot een Europees bedrijf in het laden van auto’s. En zonder dat was ik nooit in de gelegenheid geweest om nu, samen met Daimler Truck, de TRATON GROUP en de Volvo Group als aandeelhouders, Milence op te zetten en de infrastructuur voor elektrische trucks in vijftien landen te gaan uitrollen. Misschien moet je gewoon niet te bang zijn om nieuwe kansen te creëren en te pakken.”

Welke ontwikkelingen vindt u belangrijk?

“We zitten aan het begin van de energietransitie en dat betekent simpelweg dat we vrij snel afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Dat is erg belangrijk voor de toekomst en leefbaarheid van deze planeet, en dus de toekomst van onze kinderen. Transport kan daar een groot aandeel in oppakken. De technologie is er, nu moeten we het nog op de juiste manier gaan gebruiken. Ik vind het zelf heel belangrijk om alle problemen die er zijn en gaandeweg nog gaan komen, gestructureerd met de betrokkenen aan te pakken en op te lossen, zodat we zo snel mogelijk naar die CO2-vrije wereld kunnen. En vergis je niet, dat kan wereldwijd best heel snel gaan.”

Wat zou u willen veranderen in/aan de sector en waarom?

“Ik zou willen dat er meer begrip en belangstelling komt voor wat deze sector bijdraagt aan onze economie en onze dagelijkse realiteit. De sector kan daar zelf aan bijdragen door te laten zien dat ze zelf onderdeel is van de energietransitie en op een duurzame manier werkt, en ook voor haar mensen zorgt. Ik denk dat het dan opnieuw een hele aantrekkelijke sector kan worden voor jonge mensen om hun loopbaan te vervolgen.”

Wat is een hobby of leuke bezigheid buiten het werk?

“Dat vind ik eigenlijk best een lastige vraag. Ik werk te veel en te hard, maar probeer in het weekend veel de bossen in te gaan en te lopen. De natuur is voor mij een plek om tot rust te komen en te ontspannen. Daarnaast vind ik het heerlijk om het hele gezin en alles wat er zo bij is komen lopen, thuis te hebben, samen te koken en gewoon een fijne avond te hebben. Het hoeft allemaal niet zo groots en meeslepend. Voor mij zit het vaak in de kleine dingen.”