Jysk huurt het distributiecentrum van projectontwikkelaar MG Real Estate. Op het naastgelegen terrein bouwt de retailketen een eigen distributiecentrum. Vanwege de groei die de onderneming doormaakt, is besloten een gedeelte van de logistiek eerder op te starten in een tijdelijk distributiecentrum.

Jysk-dc bij Flevokust Haven

De winkels in Nederland en België worden nu nog bevoorraad vanuit het distributiecentrum in Denemarken. “Met de opening van ons dc in Lelystad halen we die schakel ertussenuit”, zegt Jarno Lindeman, project- en technical manager bij Jysk. “De containers komen rechtstreeks vanuit onze leveranciers naar de Flevokust Haven, hier recht tegenover.” Jysk-countrymanager Frank Christant spreekt van een nieuwe mijlpaal voor Jysk, dat de afgelopen jaren enorm is gegroeid in Nederland. “Met dit distributiecentrum verkleinen we onze CO2-voetafdruk. Denk alleen al aan de vrachtwagenkilometers die we hiermee besparen.”

Het tijdelijke distributiecentrum wordt in totaal 60.000 m2 groot en moet begin volgend jaar volledig operationeel zijn. In de komende weken wordt de bouw afgerond en krijgt het personeel training om de livegang zo goed mogelijk te laten verlopen. In het tijdelijke distributiecentrum komen ongeveer 65 mensen te werken.

Bouw eigen distributiecentrum

Jysk kondigde vorig jaar aan circa € 200 miljoen te steken in de bouw van een eigen distributiecentrum in Lelystad. Dit wordt na Denemarken, Duitsland (drie), Zweden, Polen, Bulgarije, Spanje en Hongarije het tiende distributiecentrum van de internationale retailketen.

Lees ook: ‘Zonnepanelen op dc’s kunnen overstap op elektrisch vrachtvervoer versnellen’

Het eigen distributiecentrum in Lelystad krijgt een omvang van 163.000 m2 en gaat producten leveren aan winkels van Jysk in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het wordt een modern distributiecentrum met de nieuwste technologie en apparatuur. Er komen 250 tot 350 mensen te werken.

Besparing vrachtwagenkilometers

Volgens de huidige planning begint de bouw in 2023 en is het distributiecentrum in 2026 operationeel. Het distributiecentrum van Jysk wordt gebouwd dicht bij de Flevokust Haven. Jaarlijks zullen via de haven circa 8.000 containers worden verscheept. Daarmee verwacht de retailketen per jaar zo’n 6 miljoen vrachtwagenkilometers te kunnen besparen.