Van Overveld Transport werd op 1 juli 1988 opgericht door Gert en Elma van Overveld. Zij waren ervan overtuigd dat er bij grote bedrijven behoefte was aan een flexibele en meedenkende transportpartner. Dat hadden ze goed gezien. Want het bedrijf dat startte met één trekker/oplegger-combinatie groeide snel. Nu, 35 jaar na de oprichting, telt Van Overveld Transport ongeveer 250 medewerkers en beschikt het over 145 trekkers en zo’n 250 trailers.

Cindy van Overveld: “Na de oprichting vervoerden we vooral goederen naar Italië. Maar al snel bleek dat er vanuit klanten ook veel behoefte was aan transportmogelijkheden op Spanje, Frankrijk en Portugal. Langzamerhand groeide het transport op deze landen, en dan met name Spanje, uit tot een van onze specialisaties.”

Kantoren in Figueras en Mirande de Ebro

Van Overveld vervoert vooral in opdracht van bedrijven die actief zijn in de sectoren food, retail en industrie. Het gaat daarbij om full truck loads, groupagevervoer, geconditioneerd transport en speciaal transport. Ook levert het bedrijf aanvullende diensten, zoals warehousing. “Voor crossdocking en de tijdelijke opslag van goederen van klanten beschikken we hier in Etten-Leur over een eigen warehouse met een oppervlakte van 5.500 vierkante meter”, zegt Wendy van Overveld. “In Spanje hebben we nog een kantoor in Fiqueras boven Barcelona en een kantoor met loods in Mirande de Ebro ten zuiden van Bilbao.”

Cindy en haar zus Wendy zijn al jarenlang werkzaam in het bedrijf. Vader Gert ging een jaar of vijf geleden minder werken en is tegenwoordig alleen nog actief op de achtergrond en soms als adviseur van zijn dochters. Zijn positie is gedeeltelijk overgenomen door Rob Ligthart, die enkele jaren geleden is aangesteld als operationeel manager.

Directieteam geeft gezamenlijk leiding

“Rob is onder andere verantwoordelijk voor het contact met klanten en de salesactiviteiten”, zegt Cindy. “Wendy is vooral actief op het gebied van customer service en stuurt de administratie aan. Zelf houd ik me vooral bezig met managementzaken en personeelsbeleid. Tegenwoordig geven we als team gezamenlijk leiding aan het bedrijf. En dat loopt voortreffelijk.”

Voor Cindy was het al van jongs af aan duidelijk dat ze later graag in het bedrijf van haar ouders wilde werken. Vooral ook omdat ze graag met mensen werkt en daar in haar managementfunctie veel mee bezig is. Wendy was aanvankelijk van plan om in de zorg aan de slag te gaan, maar koos uiteindelijk toch voor een carrière in de onderneming: “Daar heb ik nooit spijt van gehad. Vooral de afwisseling van de onderwerpen waarmee ik me bezighoud, maakt mijn functie erg boeiend. En het is natuurlijk sowieso erg leuk om in het eigen familiebedrijf te werken.”

Transport via uniek Postiljonsysteem

Van Overveld Transport is een van de weinige Nederlandse transportbedrijven die erin slaagt goederen binnen 24 uur af te leveren in Barcelona en binnen 30 uur in Madrid. Het bedrijf biedt deze snelle service voor alle soorten vervoer. “Deze korte aflevertijden realiseren we door gebruik te maken van een postiljonsysteem, zegt Cindy. “Dat doen we op twee manieren. We zetten hier dubbel bemande trucks voor in, waarbij de chauffeurs elkaar telkens afwisselen.

De andere methode is dat de trailer onderweg op vaste locaties omgekoppeld wordt aan de truck van een van onze vaste lokale chauffeurs. Op deze manier wordt de trailer telkens verder vervoerd. Op het laatst wordt de lading in Spanje door een nationale chauffeur uitgeleverd bij de klanten.”

Lees ook: Koeltrans Angeren bestaat 12,5 jaar

Klanten vrijwel volledig ontzorgen

Tijdens de coronacrisis nam de orderportefeuille van Van Overveld Transport in eerste instantie wat af. Maar al snel bleek de vraag naar vervoer weer te groeien, vooral de groei van de e-commerce activiteiten: “Daar waren we wel blij mee”, zegt Wendy. “Nu de coronacrisis voorbij is, is het transport van producten die via webshops zijn besteld nog steeds een van onze belangrijke activiteiten. Het gaat dan onder andere om pakketten, retailproducten, onderdelen en stukgoed.”

Tegenwoordig is de goederenstroom, die Van Overveld vanuit Spanje naar Nederland vervoert, goed in balans met de goederenstroom die vanuit Nederland naar Spanje gaat. Cindy: “Veel Nederlandse retailers importeren producten als wijn, olijfolie, wasmiddelen en diverse andere producten uit Spanje. Wij vervoeren deze producten voor hen en ontzorgen deze klanten vrijwel volledig. Ook zeggen we nooit nee, als een van onze klanten ons vraagt voor een spoedklus. Dan zoeken we altijd naar een oplossing.”

Intermodale transportoplossingen op Spanje

Momenteel bouwt Van Overveld een warehouse voor opslag en crossdocking in Miranda de Ebro. Dat wordt in de loop van dit jaar opgeleverd. Daarnaast is het bedrijf net als veel andere transporteurs bezig met het reduceren van de CO2-uitstoot. Zo is het dak van het warehouse in Etten-Leur inmiddels uitgerust met liefst 1.500 zonnepanelen. “Ook bieden we klanten tegenwoordig intermodale transportoplossingen op Spanje aan”, zegt Cindy. “En natuurlijk hebben wij ook veel aandacht voor de omschakeling op voertuigen die schonere brandstoffen gebruiken. Maar we wachten nog even voor we daarin een definitieve keuze maken. Eerst willen we weten wat straks de beste emissieloze oplossing is voor vervoer over lange afstanden.”