Vanaf 1 januari 2021 maakt Gesink Transport uit Zelhem deel uit van Rabelink Logistics, de in Wehl gevestigde dochteronderneming van de Duitse Huettemann Group. “We zijn blij dat we in de partnerschapsonderhandelingen een overeenkomst hebben kunnen vinden die tot tevredenheid stemt”, zegt Alwin Schweckhorst, algemeen directeur bij Rabelink. “De overname is een win-winsituatie voor alle partijen.”

Grote investering

Gesink Transport – al vier generaties een familiebedrijf, gespecialiseerd in transport binnen de Benelux en naar Duitsland – heeft de afgelopen tijd een snelle bedrijfsgroei doorgemaakt. Om het potentieel van deze groei volledig te kunnen benutten, was de grootste investering uit de geschiedenis van het bedrijf noodzakelijk geweest. Daartoe behoorden naast uitbreiding van de vestiging in Zelhem (verdubbeling van de overslagcapaciteit, magazijn- en kantoorruimte) ook urgente zaken als de automatisering en digitalisering van werkprocessen. “Gezien mijn leeftijd kan ik deze grote stap niet zetten”, zegt Arno Gesink (62). “Dat zou eigenlijk de rol van Stephan Keuter worden. Hij maakt samen met mij deel uit van de directie en draaide de afgelopen jaren al warm om het bedrijf op een dag over te nemen.” 

Rabelink 'perfecte partner'

Maar als gevolg van de coronacrisis was het op korte termijn niet mogelijk om de financiering rond te krijgen. “Daarom ben ik op zoek gegaan naar een oplossing, die vooral de toekomst van mijn medewerkers verzekert. Zij hebben er tenslotte voor gezorgd dat we er zo goed voor staan”, benadrukt Gesink. Met Rabelink Logistics en de Huettemann Group, geeft hij aan, werd de perfecte partner voor een bedrijfsoverdracht gevonden. “Als familiebedrijf delen we dezelfde waarden en staan de belangen van onze medewerkers en klanten centraal – dat is het belangrijkste. Ik ben ervan overtuigd dat zij bij Rabelink Logistics en als onderdeel van de Huettemann Group in goede handen zijn. Bovendien is Rabelink net als wij een Achterhoeks bedrijf. We spreken dus dezelfde taal.”

Synergie

Ook voor Rabelink is Gesink Transport een goede match. “Naast de culturele aspecten zien we een groot synergiepotentieel tussen beide bedrijven”, vertelt Rabelink-directeur Alwin Schweckhorst. “Ten eerste kunnen we door deze overname de bestaande relaties aan beide zijden beter bedienen. Ten tweede komt de klantenstructuur van Gesink Transport precies overeen met onze gewenste doelgroep: voornamelijk kleine tot middelgrote bedrijven, die voor de oplossing van hun logistieke uitdagingen een partner zoeken die op hun eigen niveau acteert.” 

De overname biedt ook de bestaande klanten van Gesink Transport een mogelijke meerwaarde: als 3PL+ logistiek dienstverlener biedt Rabelink Logistics niet alleen transport aan, maar ook uitgebreid supplychainmanagement onder één dak, van lucht- en zeevracht, transport en expeditie tot opslag en ‘value added services’.

Versterking Nederlandse activiteiten

Voor de Huettemann Group betekent de overname een versterking van de Nederlandse bedrijfstak. “De druk op de logistieke sector neemt toe, groei is daarom essentieel om op de lange termijn een goede marktpositie te behouden”, zegt Manfred Köhler, directeur bij de Huettemann Holding. “Rabelink heeft zich de afgelopen decennia uitstekend ontwikkeld. Met deze stap stellen we onze positie veilig als toonaangevende middelgrote logistiek dienstverlener binnen onze regio en daarbuiten.”

Geen gevolgen voor medewerkers en klanten

Ondanks de overgang, per 1 januari, verandert er voor de medewerkers en klanten van Gesink weinig. Het personeelsbestand wordt volledig overgenomen, inclusief alle rechten en plichten, net als het complete wagenpark. Ook de vestiging in Zelhem en het merk Gesink zelf blijven behouden. “We geven onszelf drie jaar de tijd voor de integratie”, laat Köhler weten. “Tijdens die periode blijven Arno Gesink en Stephan Keuter in functie, zodat we in alle rust alle medewerkers en klanten, structuren en processen kunnen leren kennen en voor een soepele integratie kunnen zorgen. Ons gezamenlijke doel is dat de medewerkers en klanten in hun dagelijkse werk zo weinig mogelijk van de overname merken. In feite verandert in eerste instantie alleen de bedrijfsnaam op het briefpapier.”

De directies van Rabelink Logistics en Gesink Transport zullen de komende dagen samen contact opnemen met klanten en partners, om de verdere voortgang te bespreken.

Rabelink nam eerder dit jaar de activiteiten van het failliet verklaarde Leusink uit Gaanderen over. Lees hier meer.