Genieten van je vrijheid, het maken van je eigen keuzes en rijden met de auto van je dromen. Het klinkt als een sprookje, maar het is in werkelijkheid absoluut niet iets wat zomaar aan komt waaien. Hard werken, scherp blijven en je hoofd er goed bijhouden. Ondertussen ben ik een aantal maanden bezig als eigen rijder. Het is best lastig als ik een ritprijs krijg aangeboden en moet gaan rekenen. 

Voor het behalen van het ondernemersdiploma worden verschillende opleidingen aangeboden. Zo zijn er opleiders die 100 procent slagingskans beloven. Ja, dat begrijp ik, een kans is er altijd! Er zijn ook opleiders die iets minder uit de hoogte doen en beloven je zo goed mogelijk bij te staan, óók als er onderdelen zijn die je net iets lastiger vind dan andere. Omdat ik graag goed beslagen ten ijs kom en wil weten waarover ik praat, heb ik gekozen voor een goede, degelijke opleiding. In de wandelgangen hoorde ik dat er ook een soort examentraining bestaat waarbij je inhoudelijk niets leert, alleen het gewenste antwoord op een examenvraag leert geven. Met trucjes en ezelsbruggetjes. Leuk natuurlijk om je papiertje in ontvangst te kunnen nemen, maar ik wil ook graag succesvol blijven in de toekomst. 

Dankzij de kennis die ik heb opgedaan tijdens de uitgebreide opleiding kan ik aan de hand van de ritprijsberekening bepalen of ik ermee uitkom. En ik weet hoe het er op financieel gebied voor staat zonder dat ik de boekhouder maar moet geloven op z’n mooie blauwe ogen. Zonder die opleiding had ik niet geweten waar ik überhaupt zou moeten beginnen met het maken van dergelijke berekeningen. Voor veel berekeningen wordt gebruikgemaakt van formules, bijvoorbeeld voor de afschrijving van de wagen. Die had ik zonder deze opleiding nooit kunnen weten.

‘Als je geen kostprijsberekening kunt maken, geen kennis van boekhouden hebt, hoe hou je dan het hoofd boven water?’

Aadje van Noordennen, eigen rijder en mede-eigenaar van Robert van der linden Transport

Voor collega’s die er wél voor hebben gekozen om zonder kennis van zaken te beginnen, vraag ik me oprecht af: hoe dan? Hoe kun je overleven in deze branche met alleen maar vragen stampen en dan examen doen? Hoe komen ze aan alle kennis die zo ontzettend hard nodig is? Als je geen kostprijsberekening kunt maken, geen kennis van boekhouden hebt, hoe hou je dan het hoofd boven water? Zoek je dan alle informatie per moment op op internet? Een opdrachtgever betaalt uiteraard liever minder dan meer. En een boekhouder zal vast het beste met je voorhebben en je van dienst willen zijn, maar ook hij kijkt naar zijn eigen portemonnee. Het is wel zo prettig als je zélf de balans kunt lezen en weet hoe de vlag erbij hangt. 

Ondanks dat we in een lastige branche werken, er veel concurrentie is en je moet buffelen voor je inkomen, ben ik blij dat ik gekozen heb om zelfstandig te zijn met een goede, degelijke basis!

Aadje van Noordennen is eigen rijder en mede-eigenaar van Robert van der Linden Transport.