Dit meldt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij roept de overheden in de Europese lidstaten daarom op om de vrije doorgang van vrachtwagens nu met spoed te regelen. TLN is blij met de steun van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Zij heeft toegezegd dit onderwerp te zullen bespreken met de Europese transportministers.

Vrije doorgang bij coronagrenscontroles

Eerder drong TLN aan op deze maatregel via de International Road Transport Union (IRU). Hierop riep de Europese Commissie de lidstaten maandag op de wachttijd voor vrachtwagens bij de grensovergang te beperken tot een kwartier. TLN ontvangt nog steeds klachten over lange wachttijden aan de grenzen van internationale transporteurs. De branchevereniging vindt het nu de hoogste tijd om de snelle doorgang van vrachtwagens aan de grens daadwerkelijk te realiseren.“De coronagrenscontroles mogen nu niet langer het vrachtvervoer hinderen van vitale goederen zoals levensmiddelen, medicijnen en medische hulpmiddelen”, zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post. "De vrije en snelle doorgang van het vrachtverkeer aan de grens is cruciaal tijdens deze crisis.”

Vervoersstromen scheiden

De wegbeheerders in de verschillende lidstaten moeten snel slimme oplossingen invoeren om te voorkomen dat vrachtauto’s en ander verkeer samen in een file terechtkomen. Het vroegtijdig scheiden van het goederenvervoer en het personenvervoer met een ‘Green Lane’ waarin vrachtwagens voorrang krijgen, kan hierbij helpen. Ook zullen de lidstaten moeten zorgen voor een vlotte doorstroming van vrachtwagens aan de grens door de inzet van voldoende beambten die de coronagrenscontroles uitvoeren.

Beruchte grensovergangen

grens oostenrijk hongarije coronagrenscontroles Lees hier meer nieuws omtrent het coronavirus.