Een complete verrassing was het voor Vodegel dat Jong Logistiek Nederland haar de titel Logistiek Goeroe 2023 bezorgde. “Ik dacht echt: why me…? De concurrentie van de andere genomineerden was immers groot en ik beweeg me uiteindelijk pas acht jaar in de logistieke wereld.”

Tegelijkertijd realiseert ze zich dat zij door haar verschillende functies (bij de HAN, CoE KennisDC Logistiek en Logistics Valley Regio Nijmegen) een belangrijke rol speelt: ze brengt onderzoek, onderwijs en werkveld bij elkaar. “Juist door die diverse rollen kan ik in die driehoek binnen de HAN, regionaal en landelijk verbindingen leggen en synergie bevorderen. En ik weet dat ik hierbij optimaal gebruik kan maken van mijn kracht: verbinden.”

Eigen maken

Natuurlijk moest Vodegel toen ze in 2015 aantrad als manager CoE KennisDC Logistiek-HAN haar weg nog vinden in het logistieke. Daarvóór was ze manager bij het toenmalige Centrum voor Ondernemerschap aan de HAN. “Die functie hield op te bestaan en toen ik deze vacature voorbij zag komen, was ik meteen enthousiast.”

Het eerste jaar is ze modules gaan volgen om zich de logistiek en logistieke taal eigen te maken. “Ook ben ik veel gaan lezen, met mensen uit de sector gaan praten en heb ik transportbedrijven bezocht. Ik kwam er tijdens die gesprekken al snel achter dat het runnen van die bedrijven niet anders was dan het leiden van m’n balletschool. Die heb ik jarenlang gehad. Als mkb-bedrijf loop je immers allemaal tegen dezelfde specifieke vraagstukken aan, alleen is de context anders. Ik vond het meteen allemaal erg leuk. Wel heb ik binnen de HAN, maar vooral binnen het landelijk opererende CoE KennisDC Logistiek m’n rol moeten vinden, omdat er zo weinig vrouwen werkten.”

Meer vrouwen

Jong Logistiek Nederland heeft Vodegel benoemd tot logistiek Goeroe 2023 vanwege haar affiniteit met het werkveld, het zich hard maken voor Leven Lang Ontwikkelen en haar inzet voor de stichting Diversity Works.

“Omdat we ook hier aan de HAN zagen dat vrouwen ondervertegenwoordigd waren en nog steeds zijn in logistieke opleidingen, zijn mijn collega Nienke Hofstra en ik ons gaan focussen op meer diversiteit in de logistiek. We zijn daarvoor, met de Stichting Diversity Works, activiteiten gestart om te werken aan de verhoging van het aantal vrouwelijke studenten. We richten ons vooral op vrouwen, omdat we het idee hebben dat we dat ook kunnen bewerkstelligen.”

Vodegel vervolgt: “We zijn begonnen met een nulmeting. Niet alleen binnen de HAN, maar binnen alle opleidingen logistiek in het land die bij CoE zijn aangesloten (zeven). We willen weten hoeveel vrouwen een logistieke opleiding volgen aan de hogescholen, of er een verschil is tussen voltijds en deeltijds, en of de cijfers anders zijn bij internationale opleidingen. Ook hopen we boven te water krijgen hoe het staat met de tussentijdse uitstroom, en of vrouwen die wél afstuderen, ook daadwerkelijk in de logistiek terecht komen.”

Tegen de verwachting van beide dames in, viel het niet mee om die gegevens op tafel te krijgen. Want de verschillende opleidingen hanteren allemaal eigen telsystemen. “Wel al is duidelijk dat er op internationale opleidingen meer vrouwen zitten. Mooi, maar daar heb je in het werkveld niet veel aan, want zij gaan vaak weer terug naar hun geboorteland.”

Wat Vodegel en Hofstra ook graag willen weten, is waarom nogal wat vrouwen tussentijds uitstromen. “Daarvoor laten we vrouwen met elkaar in gesprek gaan en proberen dat in kaart te brengen door onze studenten dat op te laten tekenen via vragenlijsten.”

Lees ook: Steeds meer vrouwen worden vrachtwagenchauffeur

Persoonlijke ontwikkeling

Naast haar inzet voor meer vrouwen in de logistiek, maakt Vodegel zich hard voor Leven Lang Ontwikkelen. Werkgevers moeten hier veel meer voor gaan openstaan dan ze nu doen, is haar mening. “Zeker in een tijd van arbeidskrapte is het belangrijk om personeel binnen te halen en te behouden”, zegt ze. “Daarbij moeten werkgevers zich ervan bewust zijn dat de huidige generatie studenten niet meer, zoals twintig jaar geleden, gaat voor alleen een dikke bonus en een hoog salaris. Zij vinden het veel belangrijker ook een maatschappelijke bijdrage te leveren. Ook zoeken ze naar meer balans tussen werk en privé. Je zult tegenwoordig als werkgever -en dat is vaak vooral in het mkb met een hands-on mentaliteit en veel hectiek lastig- mensen de ruimte moeten geven zich te ontplooien. Werknemers moeten met een gerust hard een dag naar een congres kunnen of zich aansluiten bij een learning community.”

“Tijdens een van de projecten die ik gedraaid heb de afgelopen jaren zei een werknemer eens dat zij zich schuldig voelde als zij daar niet iedere keer vandaan kwam met handvatten of bagage waar haar bedrijf wat aan heeft. Maar zo werkt het niet.  Het gaat hier echt om een stuk persoonlijk ontwikkeling en interesse. En indirect kan dat dan ook weer z’n vruchten afwerpen met kennis, ervaring en plezier die de werknemers dan meenemen naar hun bedrijf.”

Wakker worden

In haar nieuwe rol als Logistiek Goeroe wil Vodegel bedrijven dan ook graag wat meegeven. “Word wakker. Er liggen heel veel kansen als je je strategie als het gaat om personeelsbeleid wijzigt. Wil je personeel binnenhalen en behouden, dan moet je ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling. Dat kost tijd en geld. Zeker. Maar daar liggen wel de kansen, zekers als het gaat om de generatie die nu van school komt. Je moet er echt effort insteken. Niks voor niks!”

Leven Lang Ontwikkelen hebben Vodegel en haar collega Dennis Moeke, HAN-lector Logistiek & Allianties, ook op de agenda gezet van bijvoorbeeld Logistics Valley. “Onze taak als lectoraat, en die van Logistics Valley, is niet alleen bezig te zijn met het oplossen van de dagelijkse problemen van bedrijven. We moeten trends en ontwikkelingen signaleren, erover nadenken en stappen zetten om bedrijven daarop voor te bereiden. Het gaat hier om de strategieën van morgen.”

Naast het wakkerschudden van werkgevers, als het gaat om eigentijds personeelsbeleid, zal Vodegel vanuit haar rol als Logistiek Goeroe het komende jaar binnen JNL ook nadenken over hoe dat Leven Lang Ontwikkelen en het bevorderen van meer vrouwen in de logistiek verder uit te dragen. “Daar wil ik absoluut m’n steentje aan bijdragen”, aldus Vodegel.

Wensenlijstje

Op de vraag wat zij graag zou zien de komende jaren, weet ze nog wel wat. “Ik wens dat bedrijven over hun schaduw heen stappen en studenten niet alleen eenmalig inzetten voor het oplossen van problemen. Natuurlijk is dat de opdracht voor HBO-studenten, maar het is belangrijk dat ondernemers het daar niet bij laten en op de uitkomsten van deze opdrachten voortborduren. Slagen maken, is belangrijk. Bedrijven moeten de inzet van studenten als iets cyclisch zien, zodat ze de spiraal naar boven inzetten.”

Ook hoopt Vodegel dat werkgevers zich ervan bewust zijn of worden dat diversiteit binnen een bedrijf, of het nou gaat om mannen en vrouwen of andere culturen, zorgt voor nieuwe inzichten en een andere perspectieven. Vodegel: “Dat zal een team en dus ook een bedrijf meer brengen. Haal je binnen wat je zelf bent, dan houd je wat je hebt. Je kunt echter veel meer krijgen. Kruip daarom uit je schulp, ga het aan. Durf uit de band te springen!”