AddSecure gaat een geavanceerde artificial intelligence (AI)-aangedreven videotelematica-oplossing lanceren: RoadView Plus. Die is ontworpen om vermoeidheid van de bestuurder vast te stellen.

Het opsporen van moeheid gebeurt op basis van DMS (Driver Monitoring System) en ADAS (Advanced Driver Assistance System)-technologie. De oplossing is de meest nauwkeurige op de markt om vermoeidheid bij chauffeurs te zien. Het helpt bij verkeersveiligheid door wagenparkbeheerders te assisteren bij het monitoren van het rijgedrag en het voorkomen van ongevallen die worden veroorzaakt door vermoeidheid van de bestuurder.

Het systeem maakt gebruik van geavanceerde algoritmes. Daarmee worden de gegevens van de bestuurder geanalyseerd en vermoeidheidspatronen vastgesteld. Bijvoorbeeld gapen, knikken en het hoofd laten zakken. Het systeem waarschuwt bestuurders ook in realtime dat ze een pauze moeten nemen of moeten rusten om ongevallen door slaperig rijden te voorkomen.

Ongevallen voorkomen

Het systeem is belangrijk op het gebied van verkeersveiligheid, aangezien vermoeidheid bij chauffeurs een belangrijke oorzaak is van verkeersongevallen (20-30% van de verkeersdoden). Bovendien helpt de oplossing wagenparkbeheerders om te voldoen aan de regelgeving die hen verplicht om het gedrag van bestuurders te controleren en de juiste actie te ondernemen om ongevallen te voorkomen.

RoadView Plus bevat een camera die naar voren is gericht voor externe registratie. Een IR-scanner die wordt gebruikt om vermoeidheid of afleiding van de bestuurder op te merken en een klein intern display. Dat geeft waarschuwingen in de cabine weer en activeert ze.

Incident

Het systeem biedt ook een cloud-gebaseerd platform waarmee wagenparkbeheerders het gedrag van de bestuurder kunnen volgen en in realtime waarschuwingen kunnen ontvangen. In het geval van een incident wordt de bedrijfsmanager of operator via een waarschuwing op de hoogte gebracht van de gebeurtenis.

De opgeslagen video en gegevens kunnen worden gebruikt om een beoordelingstabel van de bestuurder te maken. Zo kan een incident worden geëvalueerd en eventueel een gepersonaliseerde training worden gegeven.

Lees ook: ABW en HalloSlaap werken samen voor uitgeruste chauffeurs