Transport in Nood heeft een rechtszaak aangespannen tegen EPC, omdat zij vinden dat de boetes onterecht en foutief zijn gestuurd. Vijf andere EU-landen beschuldigen Transport for London (TFL) en Euro parkin Collection (EPC) nu ook van een groot datalek, mogelijk het grootste in de geschiedenis van de EU. Daarbij zijn sinds 2021 ruim 320.000 ten onrechte opgelegde boetes aan EU-burgers zijn opgelegd wegens ULEZ-overtredingen in Londen.

Illegaal

TFL zou via het incassobureau EPC namen en adressen illegaal hebben verkregen na de Brexit. EU-landen beweren dat Groot-Brittannië alleen toegang heeft tot persoonlijke gegevens voor strafrechtelijke feiten, en niet voor civiele overtredingen zoals ULEZ-schendingen. Deze inbreuk zou de reputatie van Londen kunnen schaden.

Geld terughalen

De kwestie roept ook vragen op over het mandaat van EPC. Het bedrijf EPC, betaald op basis van prestaties, verdiende hiermee ongeveer 5-10 miljoen Britse ponden sinds 2020 en kan het contract met TFL met nog eens vijf jaar verlengen.

"Laten wij nu ons best doen om het onrechtmatig betaalde geld terug te halen!", als Transport in Nood in een persbericht. "Een datum van de eerste rechtszaak laat nog op zicht wachten, maar deze berichten schetsen een hoopvol perspectief."