Vos Logistics is een specialist op het gebied van transport en logistieke diensten. Het bedrijf biedt expeditie, opslag en value added services van distributie tot full supplychain-oplossingen waarbij het bedrijf het beheer van de complete goederenstroom of delen daarvan van de klant overneemt. Op het gebied van internationaal bulk- en volumetransport behoort Vos Logistics tot de grotere wegvervoerders van Europa, de organisatie heeft 1300 vrachtwagens op de weg. Om de goede concurrentiepositie te behouden, is het essentieel om de kosten van de organisatie zo laag mogelijk houden. Tegelijk was er de groeiende behoefte om op 42 verschillende locaties gebruik te maken van een veilig, snel en stabiel netwerk. Fortinet Secure SD-WAN was het antwoord op beide vragen.

Tot voor kort gebruikte Vos Logistics MPLS-lijnen om de locaties met het datacenter te verbinden. Het nadeel is dat MPLS-verbindingen geen dynamisch internet ondersteunen en bovendien erg duur in het gebruik zijn. Bob Mulders, Head of Corporate Infrastructure & Network bij Vos Logistics: “De datagroei gaat nu eenmaal heel hard in onze wereld. We wilden daarom meer bandbreedte en ook een automatische failover, zodat verbindingsproblemen die voorheen wel 2 uur konden duren, tot het verleden behoren. Ook werd het tijd om onze firewalls te vervangen.” De oplossingen van Fortinet kwamen tijdens een POC duidelijk naar voren als beste en meest geschikt voor Vos Logistics.

Centraal beheer computernetwerk

Omdat Vos Logistics op zoveel locaties aanwezig is en het aantal netwerkbeheerders in dienst beperkt, is de eenvoud van het IT-beheer en onderhoud van groot belang. Mulders: “Met Fortinet Secure SD-WAN zijn we in staat om ons wijdverspreide computernetwerk te beheren vanuit één punt, en we maken gebruik van één interface. Met de set FortiGate network firewalls houden we onze infrastructuur op alle locaties veilig, en indringers buiten de deur. Daarnaast zetten we FortiManager in, deze oplossing minimaliseert de beheerlast van het uitrollen, configureren, monitoren en onderhouden van de oplossingen. Updates, aanpassingen en aansluitingen van nieuwe werkplekken gaan dus snel en we houden goed overzicht.”

Vincent Zeebregts, Regionaal Director Nederland bij Fortinet: “We zijn zeer enthousiast dat Vos Logistics de overstap naar Fortinet Secure SD-WAN heeft gemaakt. De voordelen zijn voor zowel de werknemers als het IT-team heel duidelijk. De 800 kantoormedewerkers die op verschillende locaties door heel Europa werken, hebben nu een stabiel netwerk en meer bandbreedte beschikbaar. Het IT-team kan eenvoudig nieuwe sites op het netwerk aansluiten en alle security toepassingen worden aangestuurd en gemanaged via één dashboard. Onze oplossingen zorgen dus voor stabiliteit, inzicht én tijdsbesparingen. Dat is een groot voordeel in de logistiek.”

Over besparingen gesproken: “In de logistieke wereld telt elk dubbeltje,” zegt Mulders. “Ik ben dan ook zeer verheugd dat we dankzij deze nieuwe toepassingen een kostenbesparing van zeker 50% kunnen realiseren. Dat maakt weer ruimte vrij voor innovaties die helpen bij onze toekomstige groei.”

Lees ook: DPD Nederland samen met Vos Logistics over op HVO