Vorig jaar rapporteerden pakketdiensten een recordomzet en bezorgden supermarkten meer boodschappen thuis dan ooit. Aangezien de lockdown van eind 2020 doorloopt in het begin van 2021 zijn deze aantallen dit jaar ongetwijfeld ook hoog, verwacht Van Haren. "Meer thuisbezorgen vraagt om meer logistieke handelingen. Bovendien wordt er nog steeds meer en meer magazijnruimte in gebruik genomen en wordt er veel gebouwd. Dit zorgt voor grote vraag naar heftruckchauffeurs in Nederland. Heftruckchauffeurs zijn een onmisbare schakel om distributie van vracht in goede banen te leiden."

Gratis opleidingen ook tegen werkloosheid

Arbo centrum biedt de gratis heftruckopleiding aan als onderdeel van een samenwerking met Heel Nederland Werkt, waarvoor onder anderen kickbokser Rico Verhoeven zich inzet. Op dit gratis vacatureplatform kunnen werkzoekenden en werkgevers elkaar gemakkelijk vinden, maar worden dus ook acties aangeboden zoals de gratis heftruckopleiding van Arbo centrum. Arbo centrum helpt Heel Nederland Werkt in zijn strijd tegen werkloosheid in Nederland. "Dit onderwerp gaat ons aan het hart”, zegt Van Haren. “We maken er ons altijd hard voor door regelmatig toegankelijke vacatures beschikbaar te stellen. Door de actie van de gratis opleiding en certificaat komen niet-bevoegde mensen zonder werk in aanmerking voor een heel groot aantal vacatures in Nederland. Toen we hoorden over het initiatief Heel Nederland Werkt hoefden we niet lang na te denken voordat we ons erbij aansloten. Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en dit initiatief tegen werkloosheid past daar heel goed bij.”

Snel, behendige heftruckchauffeurs

Arbo centrum koos ervoor om een opleiding tot heftruckchauffeur aan te bieden omdat er veel vraag is naar heftruckchauffeurs. Bovendien zullen deze werknemers ook in de toekomst nodig blijven, voorziet Van Haren. "Aangezien er nu snel veel chauffeurs nodig zijn, zijn deze nieuwe werknemers vaak nieuw in de sector en moeten zij nog opgeleid worden."

Deelnemers krijgen na het succesvol afronden van de eendaagse cursus een heftruckcertificaat. De gratis opleiding is een toegankelijke manier om veel mensen veilig aan het werk te helpen. Van Haren: “Bij Arbo centrum staat veiligheid hoog in het vaandel. Door de opleiding tot heftruckchauffeur voor iedereen toegankelijk te maken, wordt de logistiek een stukje veiliger.” Arbo centrum heeft in totaal driehonderd opleidingen beschikbaar gesteld aan Heel Nederland Werkt.

Over Arbo centrum 

Arbo centrum is een opleidingscentrum uit Ede. Het biedt opleidingen aan voor het veilig werken met machines zoals hoogwerkers, heftrucks, reachtrucks, stapelaars en rolsteigers. Daarnaast biedt Arbo centrum veiligheidscursussen aan zoals BHV, EHBO, Veilig werken langs de weg en Beheerder Brandmeldinstallatie. Deze cursussen zijn te volgen in een van de 29 vestigingen verspreid over het land.