Uit deze jaarlijkse transportmanagementbenchmark van softwareleverancier Descartes blijkt onder meer dat een kwart (26 procent) van de respondenten in 2021 een financiële groei verwacht van meer dan 15 procent. Dat is 6 procent meer dan in 2020. Bedrijven die transport als competitief wapen beschouwen, hebben tien keer meer kans op deze groei dan bedrijven die van mening zijn dat transport een basisdienstverlening of noodzakelijk kwaad is.

Tekort aan chauffeurs en capaciteit in transport

Transportmanagement staat onder invloed van verschillende factoren. Het tekort aan chauffeurs en capaciteitsgebrek zijn het meest dominant, met beide 42 procent. Verder zijn e-commerce (26 procent) en thuislevering (21 procent) bepalend voor veranderingen in de markt. Covid-19 eindigde met ‘slechts' 17 procent op de vijfde plaats. 

Bedrijven investeren voornamelijk in technologie (61 procent) om zich voor te bereiden op dergelijke veranderingen. Verder is het aanpassen van de transportstrategie (50 procent) een manier waarmee bedrijven inspelen op trends en ontwikkelingen. Voor toppresteerders – bedrijven die financieel het best presteren binnen de sector – liggen deze percentages nog hoger. Slechtere presteerders focussen vaker op zoeken naar nieuwe transportproviders, op koers blijven en kosten besparen.

Snel inspelen op veranderingen loont

“De pandemie heeft binnen bepaalde sectoren groei veroorzaakt, zoals binnen e-commerce”, aldus Eric Geerts, director productmanagement TMS, carrier connectivity and ports bij Descartes. "De resultaten van de benchmark laten duidelijk zien dat bedrijven succesvoller zijn als ze een technologische basis hebben waarmee ze snel kunnen inspelen op dit soort veranderingen en dit ook doen. Het loont dus om je strategie aan te passen op trends en ontwikkelingen, in plaats van te focussen op kostenbesparingen.”

Via de site van Descartes kan het totale benchmarkonderzoek worden gedownload.