“Met E. van Wijk Logistics gingen we al in de jaren zestig voor het eerst de Nederlandse grens over en in 1990 reden we voor het eerst naar Roemenië”, vertelt ceo Ewout van Wijk. “Na de val van dictator Ceaușescu raakte het land in een economische crisis en de dominee bij ons uit de buurt wilde er met een busje hulpgoederen heen. De eigenaar van het busje zei op het laatste moment af en zo kwam de vraag bij mijn vader terecht. Mijn vader vond het prima om te helpen, maar wilde wel gelijk met een vrachtwagen vol gaan. En zo kwam het dat hij in die jaren meerdere keren heen en weer reed om te helpen. Zelf zijn we met het gezin in de zomer van 1991 nog op vakantie geweest in Roemenië. Ik was toen 5 en die rit heeft echt indruk op me gemaakt.”

E. van Wijk naar Roemenië

Tijdens zijn bezoeken aan Roemenië kwam Ad van Wijk in contact met veel mensen die daar woonden. Zo ook met een aantal ondernemende mannen die wel kansen zagen in de logistiek. Ze hadden daar nog wel een mede-investeerder voor nodig. “Mijn vader en mijn opa waren eerder al aan het kijken naar kansen om uit te breiden”, vertelt Van Wijk. “Ze hadden toen eerlijk gezegd nog niet aan Roemenië gedacht, maar het idee voor Roemenië had wel toekomst. Dat zag mijn vader meteen. Er gebeurde in die tijd ook veel in Oost-Europa. Mijn vader zei destijds: ‘Ik heb er nu al heel veel vissen heengebracht, maar ik wil voor hengels zorgen.’ Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels sta ik er als derde generatie Van Wijk aan het roer samen met Paul, de tweede generatie van familie Muresan.”

Op weg naar de toekomst

De weg die de onderneming de laatste dertig jaar heeft afgelegd, zat vol met uitdagingen. “Het was zeker geen rechte weg”, constateert Van Wijk, “maar elke kilometer die we aflegden bracht ons dichter bij wat we nu zijn: een betrouwbare leverancier, een duurzaam bedrijf dat veiligheid biedt aan zijn medewerkers en dat zorgt voor de gemeenschap waar wij onderdeel van uitmaken. We hebben aandacht voor het milieu en leveren hoogwaardige diensten aan onze klanten en hun partners. Dat doen we in inmiddels heel wat landen.”

Roemenië is dan ook niet het enige land waar E. van Wijk een vestiging heeft. “We hebben zes vestigingen verspreid over meerdere landen: twee in Nederland, twee in Roemenië, één in Oekraïne en één in Polen. En de ontwikkelingen gaan door. De nieuwe strategie richt zich op langdurige samenwerkingsverbanden, deskundige medewerkers en een slimme inzet van data. Daarmee willen we onze klanten succesvoller maken.”