E. van Wijk Group heeft een overeenkomst getekend met Zonnegilde en iwell voor de levering en plaatsing van een zonnestroom- en batterij-systeem. Van Wijk is een internationaal logistiek bedrijf uit het Giessense Noord-Brabant, dat gespecialiseerd is in nationaal- en internationaal transport, warehousing en distributie.

De zonnepanelen worden door Zonnegilde gerealiseerd om de e-trucks op te laden op het bedrijventerrein De Rietdijk. De zonne-energie wordt opgeslagen met een batterij van iwell. De zonnepanelen en het batterij-opslagsysteem bieden een oplossing voor het ontbreken van een toereikende netaansluiting en de toenemende stroomvraag. ‘’Door deze samenwerking stelt de E. van Wijk Group zeker dat de toekomstige vloot van e-trucks duurzaam geladen kan worden”, zo vertelt Ewout van Wijk.

Energiemanagementsysteem

Het zonnestroomsysteem bestaat uit ruim 2.800 zonnepanelen die 1.412 MWh per jaar aan duurzame energie opwekken. De batterij van 4,3 MWh in combinatie met het energiemanagementsysteem zal de opgewekte energie opslaan en beschikbaar stellen voor de e-trucks en het eigen verbruik.

Het ontbreken van een toereikende netcapaciteit voor de inzet van e-trucks was een grote uitdaging waarmee E. van Wijk Group wordt geconfronteerd. Jan Willem de Jong van iwell benadrukt dat de batterij fungeert als energiebron tussen de zonnepalen, netaansluiting en de e-trucks, waardoor het bedrijf de vrijheid heeft om de e-trucks op te laden op het moment dat het het beste uitkomt voor de planning, zonder zich zorgen te hoeven maken over de beschikbaarheid van voldoende netcapaciteit. Door gebruik te maken van de batterij als energieopslagsysteem, maakt Van Wijk optimaal gebruik van de opgewekte zonne-energie en vermindert het de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Netcongestie ondervangen

Netcongestie is een groeiend probleem voor het bedrijfsleven en specifiek voor de transportsector, waarbij het huidige elektriciteitsnetwerk moeite heeft om de toenemende vraag naar energie van elektrische voertuigen op te vangen. Deze innovatieve oplossing bij Van Wijk sluit aan bij het “Laden op Zon” concept van Zonnegilde. “Met dit concept helpen wij bedrijven in de transportsector om elektrisch rijden mogelijk te maken”, aldus Gerard de Ruiter van Zonnegilde.

CO2-reductie

De samenwerking met Zonnegilde en iwell is een belangrijke stap in het streven van Van Wijk naar duurzame logistiek. Duurzaamheid is binnen Van Wijk een van de strategische pilaren. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om in de komende 5 jaar nog eens 25% extra CO2-uitstoot te verminderen bovenop de 35% die het reeds gereduceerd heeft door het gebruik van biobrandstof en groene stroom, optimalisering van de planning, sturen op drivers performance, inzet van nieuwere trucks en LED-verlichting.

Subsidieregeling voor laadpalen in de maak

In 2024 komt er overigens een nieuwe subsidieregeling voor laadpalen voor elektrische vrachtwagens. Zowel publieke als private laadpunten voor vrachtwagens komen hiervoor in aanmerking. Dat heeft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt. Het doel van deze nieuwe subsidieregeling is om duurzaam transport te bevorderen en de groei van elektrische vrachtwagens te faciliteren.

Lees ook: Actieplan Netcongestie: electriciteitsnet sneller uitbreiden