Transport & Logistiek dockt aan bij:
Wie: Monique Lausberg-Blom (52 jaar)
Bedrijf: Nabuurs in Haps
Functie: Business unit director logistic concepts

Hoe bent u in de sector terechtgekomen en wat vindt u daar (vanuit uw functie) leuk en uitdagend aan?

“Mijn intrede in de logistieke sector was buitengewoon onverwacht. In eerste instantie behaalde ik mijn horecadiploma. Die sector is een totaal andere wereld. Maar het leven bracht me, om diverse redenen, op een ander carrièrepad. Mijn loopbaan in de logistiek begon als customer service medewerker bij DHL, wat het beginpunt was van een opwindende reis vol verschillende functies en uitdagingen. Dankzij de kansen die DHL me bood en de sterke nadruk op interne opleidingen en persoonlijke ontwikkeling, kon ik doorgroeien naar supervisor operational support, warehouse manager, customer service manager en uiteindelijk site manager.

Mijn volgende stap bracht me naar XPO (nu GXO), waar ik verantwoordelijk was voor het logistieke centrum van IKEA in Oosterhout. Dit was een bijzonder leerzame periode, met name tijdens de uitdagingen die de covid-19-pandemie met zich meebracht. Sinds 1 oktober 2021 ben ik in dienst bij Nabuurs BV, een prachtig familiebedrijf dat wordt geleid door de derde generatie: de twee broers Ard en Tjebbe Nabuurs. Dit jaar hebben we het nieuwe BREEAM-gecertificeerde hoofdkantoor in Haps geopend. (Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) is een keurmerk voor duurzame gebouwen, red)

De missie van Nabuurs is de beste weg vinden voor de producten van haar klanten op het gebied van kosten, service, duurzaamheid en veiligheid. Daartoe ontwikkelen en implementeren we integrale logistieke oplossingen voor fast moving consumer goods-bedrijven. B2B- én B2C-organisaties met als specialisatie food, personal care, retail en horeca.

Wat de logistieke sector voor mij zo aantrekkelijk maakt, is de dynamiek ervan. Het is een wereld die nooit stilstaat, vol voortdurende uitdagingen en kansen voor groei. In mijn verschillende functies kreeg ik de mogelijkheid om leiding te geven aan teams, logistieke operaties te stroomlijnen en duurzaamheidsinitiatieven te omarmen, zoals CO2-reductie. Onze benadering is niet om passief af te wachten, maar om deze reis van innovatie en duurzaamheid samen met onze klanten in de sector van fast moving consumer goods  te starten.

Wat deze sector echt uitdagend en tegelijkertijd boeiend maakt? Het vermogen om te innoveren en te voldoen aan de voortdurend veranderende behoeften van klanten en de samenleving. Het vereist een voortdurende zoektocht naar efficiëntie, duurzaamheid en klantgerichtheid. Dit maakt het werk nooit saai en motiveert me elke dag om het beste van mezelf te geven.

Mijn achtergrond in de horeca heeft me geleerd hoe belangrijk klantgerichtheid en teamwork zijn, en die principes blijven van onschatbare waarde in mijn logistieke carrière. We zijn hier om te ontzorgen en uitstekende service te bieden. Ik kijk dan ook vol enthousiasme uit naar wat de toekomst in petto heeft, en ik ben vastbesloten om blijvend bij te dragen aan de groei en innovatie in de logistieke sector.”

Welke ontwikkelingen vindt u belangrijk?

“Verduurzaming staat voorop, met een sterke focus op CO2-reductie en het gebruik van alternatieve brandstoffen. We moeten transportritten combineren en lege kilometers minimaliseren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Automatisering en innovatie zijn essentieel voor efficiëntie en nauwkeurigheid.

Maar laten we niet vergeten dat het personeel de kern vormt van de veranderingen. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat medewerkers graag bij Nabuurs willen werken. We willen hen ontwikkelingsmogelijkheden bieden en ondersteunen in hun groei. Vitaliteit is een sleutelwoord, en we streven ernaar dat onze medewerkers gezond en gemotiveerd blijven.

Al deze ontwikkelingen, van duurzaamheid tot automatisering, dragen bij aan de groei en innovatie van de logistieke sector. Als business unit director bij Nabuurs, ben ik vastbesloten om deze veranderingen te omarmen en te zorgen dat we niet alleen voorop lopen in de logistiek, maar ook in het welzijn en de ontwikkeling van ons personeel. Samen kunnen we een positieve impact hebben en een verschil maken.”

Wat is een hobby of leuke bezigheid buiten het werk? 

“Buiten mijn werk zijn er verschillende dingen die ik graag doe. Mijn gezin staat altijd op de eerste plaats. Ik ben 26 jaar getrouwd met mijn man. Samen hebben we vier kinderen en zijn we ook de trotse grootouders van onze eerste kleinzoon, die inmiddels twee jaar oud is. Reizen is een van mijn passies: het geeft me de kans om nieuwe plaatsen te ontdekken en culturen te verkennen.

Wandelen met onze hond is een geweldige manier om in de natuur te zijn en te ontspannen. Genieten van het leven is voor mij vanzelfsprekend, en uit eten gaan met een goed glas wijn is een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van culinaire ervaringen.

Voor mij draait het leven dus echt om de juiste balans tussen werk en plezier, en het lijkt erop dat ik die balans goed heb weten te vinden.”

Lees ook: Aandocken Harald Smook Rabelink Logistics