Hoeveel logistieke bedrijven werken zonder scanning?

Minstens 40% van de magazijnen in het mkb maakt nog steeds niet of nauwelijks gebruik van scanapparatuur, schrijft evofenedex op haar site. “Dat zijn vooral kleine productiebedrijven en groothandels met tien tot twintig logistiek medewerkers in dienst”, schat de logistiek consultant in. Zij beschikken wel over softwaresystemen waar orders uitkomen, maar die orders printen ze vervolgens. “Dan gaat het net zoals met je boodschappenbriefje: je zoekt de artikelen op in de schappen aan de hand van je lijstje.” Soms levert dat verschillen op: in werkelijkheid zijn er bijvoorbeeld minder producten aanwezig dan volgens de administratie. “Die worden genoteerd op de print en vervolgens administratief verwerkt.”

Wat is het voordeel van scanning en hoe behaal je dat?

“Scanning levert heel veel tijd op. Je loopt eerst naar de betreffende locatie en scant die; zo weet je zeker dat je op de goede plek zit in het magazijn.” Door te scannen gaat er minder snel iets fout. “Als een monteur bijvoorbeeld onderdeel X van een bepaald type verwarmingsketel moet hebben, kan hij niet uit de voeten met net een ander onderdeel. Vaak wordt dit opgelost door iemand met vakkennis die alle orders controleert om de fouten eruit te halen, maar die personen zijn door de krappe arbeidsmarkt nauwelijks meer te krijgen en vanzelfsprekend niet foutloos.”

“Bedrijven als Amazon en Bol hebben het goed voor elkaar”, stelt Lagerweij. Zij zijn niet afhankelijk van specialisten. “Voor hun medewerkers is productkennis geen noodzaak meer, omdat de organisatie over alle data beschikt. Aan de hand van de scangegevens selecteren zij probleemloos de juiste artikelen. Dat gaat je zonder scanning, voice of oplossingen als Google Glasses niet lukken.

Ook in productiebedrijven scannen ze alles. Via track & trace weet je waar alle artikelen zich bevinden. In de voedselindustrie kun je ook nagaan welke ingrediënten zijn gebruikt, en bijvoorbeeld waar de ingrediënten vandaan komen als er iets niet goed is gegaan. Ja, zelfs containers worden gescand. Staan ze wel op het juiste schip of de juiste vrachtwagen?”

Hoe verdien je scanning terug?

“Tijdens de inspiratiesessie hanteren we een model waarbij je berekeningen kunt maken. Het is bij ieder bedrijf anders op welke processen je kunt terugverdienen, en de prijzen van zowel de benodigde hard- als software variëren, ook afhankelijk van de oplossingen die je zoekt. Je hebt bijvoorbeeld scanapparatuur van 200 en van 2.000 euro.

Maar in het algemeen geldt wel: als je verder wilt met digitaliseren, is scannen een randvoorwaarde. Verder investeren in digitaliseren is het belangrijk om efficiënt, wendbaar en connected te zijn met de gehele keten (om koppelingen te kunnen maken met leveranciers, klanten, douane en andere systemen). Meebewegen is een minimale voorwaarde om door te groeien. Een voorbeeld op het gebied van efficiency. Stel je voor: het kost nu gemiddeld een minuut tijd om een artikel te verzamelen en administratief te verwerken en met een scanner kun je dat terugbrengen tot 40 seconden. Dan kun je de kostprijs omlaag brengen en je bestaansrecht vergroten. En bedenk: arbeid wordt alleen maar duurder.”

Inspiratiesessies

Lagerweijj organiseerde op 22 mei de inspiratiesessie ‘Starten met scannen’ in Zoetermeer en wil die in het najaar herhalen. Leden van evofenedex hebben gratis toegang.
Wat is het belang van een draadloos netwerk bij scanning?

“Groot. Maar er kunnen ook hobbels zijn. Zo kan het bijvoorbeeld problemen geven als je met veel mensen tegelijk gebruikmaakt van een draadloos netwerk. En in magazijnen heb je een extra uitdaging. Daar komt het regelmatig voor dat de stalen stellingen en de materialen die daar in staan, nauwelijks tot geen laagfrequente wifi-straling doorlaten. Dus moet je meerdere access points aanleggen voor een ijzersterke ontvangst. Anders gaan medewerkers met een scanner geheid klagen omdat ze zonder connectie niet kunnen doorwerken. Specialisten kunnen metingen uitvoeren in magazijnen, om de ontvangst te checken.

En ook de autorisatie is een punt, je wilt niet dat mensen buiten gebruikmaken van jouw netwerk. Dat kan namelijk verstoringen geven. Omdat je verder last kunt hebben van netwerken van andere partijen, kun je je netwerk ook afschermen, net als een telefoon.”

Hoe werkt het van scannen tot koppelingen?

“Via koppelingen deel je gegevens tussen verschillende computersystemen. Denk aan informatie van robots, administratieve systemen, transportmanagementsystemen van vervoerders en systemen voor urenregistratie. Daarnaast kun je gegevens uitwisselen met leveranciers en klanten. Werken via deze koppelingen is vele malen sneller dan via e-mail.”

Wanneer wordt de scanner van de streepjescode ingehaald door de QR-code? Of maakt dat niet uit?

“De QR-code is geen concurrent van de barcode, het is een ander type met andere eigenschappen.”

Waarmee dien je rekening te houden qua labels?

“Als labels niet goed scanbaar zijn, dan levert het scannen van artikelen en locaties veel ergernis op. De kwaliteit van de label is dan ook belangrijk, denk aan zaken zoals scherpte (dots per inch), reflectie, grootte van code, labels die niet-vouwbare zijn. Daarnaast zijn de omstandigheden van invloed, komt er krimpfolie overheen, worden ze nat en dient er van afstand te worden gescand?”

Technische ontwikkelingen gaan almaar verder. “Je kunt ook Google Glasses inzetten. Dat navigeert je naar de juiste gang in het warehouse. Vervolgens herkent de bril vanzelf het product dat je moet pakken. Als je op de bril tikt, registreert die dat je het daadwerkelijk hebt. Ook robots worden steeds populairder. Amazon heeft de helft van haar warehouse op die manier geautomatiseerd en ook Picnic, Albert Heijn, Plus, Jumbo en andere grote partijen zijn een heel eind met verdergaande robotisering. Voor het mkb is robotisering in veel gevallen helaas nog niet haalbaar.” Advies van Lagerweij: “Omarm de technieken die beschikbaar zijn en zich bewezen hebben.”

Lees ook: Kruitbosch installeert opslag- en orderpicksysteem Autostore