Nederland importeerde ook meer. Het totale volume van de ingevoerde goederen was in februari 5,8 procent groter dan een jaar eerder.

Optimisme in export

Exporterende bedrijven worden beetje bij beetje optimistischer, zo meldden ondernemersvereniging evofenedex en Atradius onlangs op basis van eigen onderzoek. Minder dan de helft van de ondervraagde exporterende bedrijven gaf aan nog last te hebben van de coronapandemie. Een vijfde van de ondernemers profiteerde juist van de huidige situatie. Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex, waakt evenwel voor al te veel optimisme. "Het zijn gemengde signalen. Inderdaad zijn er gunstige grafieken te vinden in het rapport, maar nog steeds koersen ruim twee op de vijf bedrijven af op een forse krimp dit jaar", gaf hij eerder deze maand aan.

Duitsland

Ook het CBS meet iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. In april is de situatie gunstiger dan in februari, stelt het statistiekbureau. Dat komt bijvoorbeeld omdat het vertrouwen bij ondernemers in de Duitse maakindustrie toeneemt. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland.