Circa een vijfde van de meer dan tweehonderd ondernemingen uit het onderzoek stelde zelfs te profiteren van de huidige situatie. Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex, waakt evenwel voor al te veel optimisme. "Het zijn gemengde signalen. Inderdaad zijn er gunstige grafieken te vinden in het rapport, maar nog steeds koersen ruim twee op de vijf bedrijven af op een forse krimp dit jaar", geeft hij aan.

Meer logistieke problemen voor exporterende bedrijven

Koopman maakt zich ook nog zorgen over bijvoorbeeld nieuwe lockdowns, vaccinproblemen, chiptekorten en verstoringen in de zeevaart. Ondernemers gaven in het onderzoek aan dat zij minder last hadden van financiële impact of vraaguitval. Wel werden vaker logistieke problemen genoemd.

Oproep aan nieuw kabinet

De evofenedex-directeur roept op om tijdens de kabinetsformatie, naast thema’s als klimaat en de energietransitie, vooral ook oog te hebben voor de exportsector. "Handel zorgt er mede voor dat de bonnetjes van steunpakketten betaald kunnen worden en dat we kunnen blijven investeren", benadrukt hij. Het instellen van nieuwe nationale regels boven op Europees beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zou volgens Koopman niet wenselijk zijn.