Met PTV Axylog kunnen we de handtekening van de ontvanger op twee manieren digitaliseren. Het makkelijkst is als de ontvanger zijn handtekening direct op het scherm van de chauffeur plaatst (sign on glass). Een druk op de knop is dan voldoende om de handtekening digitaal vast te leggen en te koppelen aan het dossier van de zending.

Een andere manieren is het plaatsen van de handtekening op de papieren vrachtbrief, die vervolgens met de tablet of handheld computer wordt gefotografeerd en ingescand. Beide manieren leveren hetzelfde op: het bewijs dat de zending is afgeleverd.

Meer veiligheid en zekerheid

De digitale handtekening is echter meer dan een krabbel van de ontvanger. Met Sign on Glass legt PTV Axylog niet alleen de handtekening vast, maar ook de geografische coördinaten en het tijdstip waarop die is geplaatst. Daarmee kan de vervoerder onomstotelijk bewijzen dat de zending op tijd is afgeleverd op de juiste locatie.

De handtekening vormt bovendien het bewijs dat de zending is ontvangen door de persoon waarvoor die is bedoeld en niemand anders. PTV Axylog kan zelfs zo worden ingesteld, dat aflevering alleen mogelijk is als de juiste persoon heeft getekend. Dat biedt meer inzicht, veiligheid en zekerheid.

Met Sign on Glass maakt PTV Axylog supply chains sneller, efficiënter en veiliger, zowel voor vervoerders, verzenders en ontvangers. Resultaat: meer data, minder discussie en lagere kosten.
Levering bevestigen doormiddel van een digitale handtekening.

Snellere en efficiëntere supply chain

Sign on Glass resulteert daarnaast in een aanzienlijk snellere en efficiëntere supply chain. De vervoerder hoeft immers niet langer te wachten totdat de vrachtbrieven terugkomen op kantoor en verwerkt zijn door een administratief medewerker. Dat is niet alleen een tijdrovend, maar ook foutgevoelig proces.

In plaats daarvan wordt het hele afleverproces met Sign on Glass real-time en foutloos gedocumenteerd. Omdat de digitale handtekening direct na aflevering in het PTV Axylog portal (of ieder ander gekoppeld systeem, denk aan TMS, CRM, ERP of ritplanningssoftware) staat, kan de vervoerder meteen het facturatieproces opstarten. Als het meezit, is de factuur al verstuurd voordat de chauffeur terug is op het depot.

Lees ook: AI inzetten voor rittenoptimalisatie: voordelen, grenzen en risico’s

Meer data, meer informatie

Ook voor de verzender is Sign on Glass een uitkomst. Hij hoeft niet meer onnodig lang te wachten op informatie van de vervoerder, maar kan door PTV Axylog real-time worden geïnformeerd over de aflevering. Omdat het systeem naast de handtekening ook de locatie en het tijdstip vastlegt, behoren geschillen over de tijdigheid en juistheid van de aflevering tot het verleden. De feiten spreken immers voor zich.

Daarnaast bieden deze data een welkome informatiebron, die inzicht verschaft in de prestaties van de vervoerders. Hoeveel procent van de zendingen belandt op tijd bij de ontvanger? Welke afleveradressen leveren steeds opnieuw problemen op? En wat zijn daarvan de oorzaken?

Minder papier, lagere kosten

Tot slot: Sign on Glass voorkomt verspillingen in de supply chain. Omdat alles digitaal wordt vastgelegd, is het printen en sorteren van stapels papieren niet meer nodig. De kans dat documenten of zendingen zoekraken, is vrijwel nihil. Daardoor dalen de kosten als gevolg van geschillen en vertragingen. Lagere kosten wil toch iedereen?

Sign on Glass is misschien dan de laatste handeling in het afleverproces, maar biedt voordelen voor de hele keten. Meer weten over deze of één van de andere functies van PTV Axylog? Hier vindt u alle voordelen op een rij.

Joey Palmeri - © Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Tekst: Joey Palmeri, Business Development Manager & Product Manager