Waarom heeft Manders gekozen voor TRACC Planning van AKB Logistics Software?

Manders wilde haar klanten beter bedienen. Sinds de invoering van TRACC Planning, gebaseerd op algoritmes, krijgen de klanten dan ook betere updates over hun order. Ook bij last-minute planning van een bestelling, weten ze eerder waar ze aan toe zijn.

Hoofdplanner René van Boxtel: “Voorheen deden we de rittenplanning op een grote landkaart op de muur. Aan de hand daarvan berekenden we: hoeveel pallets moeten we lossen, en hoeveel laadmeters hebben we? Na optelling, hoopten we dat het paste bij de rijtijd die dag." Het nieuwe systeem levert de planningsafdeling van Manders maar liefst twee tot drie uur tijdwinst op per dag.

Hoe werkt het in de praktijk?

Drie planners werken in TRACC Planning en doen dat elk op hun eigen gebied: distributie, FTL/LTL planning en projectplanning. Doordat ze nu alle drie in één systeem werken, is er overzicht. Er is een koppeling gemaakt met het Transport-Management-Systeem van Ritrov.

De planners zijn enthousiast en zien de voordelen van het nieuwe systeem. "Nu kan iedereen zien waar we mee bezig zijn, wat een ander heeft, en hoe we eventuele ritten kunnen combineren. Daardoor hoeven we wellicht niet twee wagens in te zetten. Je ziet het ook terugkomen in de arbeidsuren. Het kwam vroeger vaak voor dat we in de avond pas om 20.00 uur klaar waren. Nu is dat om 18.00 uur", aldus Van Boxtel.  

Verder kunnen klanten, die laat een opdracht aanleveren, nu zonder al te veel moeite meegenomen worden in de planning, zegt hij. “Dat is veel makkelijker dan op een bord, waar je lijntjes moest uitgummen, en weer opnieuw je berekening moest maken. Nu kun je orders automatisch invullen, waardoor je veel sneller auto's vol kunt plannen en de weg op kan sturen.  Klanten die nu last-minute bellen, kunnen we ook sneller met meer zekerheid antwoord geven of het gaat passen of niet." 

Wat is het gevolg voor de planning?

Er is meer rust gekomen op de planningsafdeling en er kan resultaatgericht worden gepland. Zo kunnen laadmeters en af te leggen kilometers worden geoptimaliseerd. Daarnaast is meteen duidelijk wat de opbrengst is van specifieke ritten.

Doordat de werkdruk een stuk minder is, kan de focus tussendoor liggen op andere werkzaamheden. “We willen geen planners uitsparen, maar wel met hetzelfde aantal planners meer werk kunnen inplannen. Het mooie is ook: dankzij TRACC Planning is het werk makkelijker overdraagbaar, en kan een ander het werk makkelijker overpakken, als een planner afwezig is." 

Het verdere resultaat van de invoering van de nieuwe planning-software bij Manders? Een grotere medewerkerstevredenheid.

Lees ook: Ritplanning op operationeel, tactisch of strategisch niveau