Het fulfilmentcenter van Picnic op Nieuw Reijerwaard gebruikt de laatste technologie op het gebied van robotisering om aan ruim 200.000 gezinnen per week de boodschappen te kunnen leveren. Verdeeld over drie temperatuurzones is er ruimte voor meer dan 200.000 kratten om producten in op te slaan. Door het inzetten van slimme technologie kunnen medewerkers efficiënter en ergonomischer werken. Na de zomer van 2021 start ontwikkelaar en verhuurder Impact Vastgoed met de bouw die een jaar in beslag neemt, waarna Picnic zelf de mechanisatie zal inbouwen.

Slimme techniek van Picnic

“Door het gebruik van slimme techniek hoeven de medewerkers de boodschappen niet meer met een kar te verzamelen, maar komen deze naar hun inpakstation toe”, aldus medeoprichter van Picnic Frederik Nieuwenhuys, verantwoordelijk voor de distributiecentra en fulfilmentcenters. “Zo kunnen ze het product in de juiste krat leggen terwijl deze worden aangeboden.”

Picnic startte in september 2015 in Amersfoort en heeft inmiddels 650.000 klanten in ruim 125 Nederlandse plaatsen die hun boodschappen gratis thuisbezorgd krijgen met een van de ruim 1000 elektrische bezorgwagentjes. De omzet verdubbelde in 2020 naar 500 miljoen euro, in 2021 moet dat 1 miljard zijn. In 2018 begon het bedrijf in Duitsland en onlangs maakte het bedrijf bekend van start te zijn gegaan in de Franse regio Valenciennes.

Terugdringen voedselverspilling

Er is door een team van robotics-specialisten bij het bedrijf jarenlang gewerkt aan de technologie die ook gebruikmaakt van eigen software gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het hypermoderne fc zal voedselverspilling vrijwel geheel terugdringen en het gebruik van verpakkingsmateriaal sterk verminderen. Met dit initiatief zet Picnic een ongekend grote stap in de verduurzaming van de voedselketen en de vergroening van steden.

Hoewel het fc geautomatiseerd is en heel efficiënt werkt, heeft het straks nog steeds veel arbeidskrachten nodig, naar schatting achthonderd. Om deze banen in te vullen gaat Picnic samenwerken met de gemeente Rotterdam. Wethouder Roos Vermeij van Rotterdam: "We zijn heel blij met de komst van Picnic tegen de grens van Rotterdam en werken intensief met hen samen om werkzoekenden uit onze stad te verbinden aan Picnic. We zetten in op duurzame inzetbaarheid van Rotterdammers. Met name voor werkzoekenden op Rotterdam-Zuid is dit een mooie kans."