Met dit doel zal de beurs in Lyon een nieuwe expositiehal tellen (hal 1), die wordt omgedoopt tot Solutrans 4.0. Daarmee komt Solutrans tegemoet aan de groeiende vraag naar innovatie van exposanten en bezoekers. Ook is er een nieuwe openluchtdemonstratiezone onder de naam 'Piste d'Essai – Test Track by Solutrans', waar bezoekers innovatieve apparatuur en systemen in actie kunnen ontdekken en deze gedurende de beurs zelf kunnen bedienen.

Solutrans 4.0 wil grenzen verleggen

De transportsector staat momenteel voor grote uitdagingen: energietransitie, artificial intelligence, cyberveiligheid, recycling enzovoorts. Maar ook sectorale en transversale problemen spelen een rol, gekenmerkt door een grote diversiteit aan spelers en vakgebieden. Om uiting te geven aan de transformatie van de sector zal Solutrans 4.0 grensverleggende innovaties en nieuwe spelers uit de sector presenteren op allerlei gebied, van engineering tot industrie, inclusief IT-oplossingen. Solutrans brengt naar eigen zeggen alle nieuwe spelers op dit gebied samen: bedrijven die digitale of geïntegreerde oplossingen presenteren, nieuwe aandrijvingen en technologieën, energietransitie en software-uitgevers of informatiesystemen. De beurs wil hiermee bijdragen aan de implementatie van nieuwe oplossingen om de beroepsactiviteit van de sector te optimaliseren.

Innovatiegerichte partners

De beursorganisatie meldt dat inmiddels ruim zeventig innovatiegerichte partners zich hebben geregistreerd, waaronder:

• Energieleveranciers en infrastructuurprofessionals: zij geven een update van de beschikbare energieopties en begeleiden professionals bij hun keuzes;
• Specialisten in brandstofbeheer om het verbruik te verminderen;
• IT-bedrijven en vrachtbeurzen presenteren innovatieve digitale oplossingen voor de exploitatie en het beheer van wagenparken. Denk aan: Aftral, Altens, Alx Technologies, B2P Web, Chereau, ENI, Mesure Process, Piusi, Proviridis, Symbio, Tokheim, TotalEnergies, en de beroepsverenigingen FNTR, OTRE en TLF.

Nederlandse exposanten

Ook de nodige Nederlandse exposanten zullen deelnemen aan de Solutrans, waaronder Haco Tail Lift Parts, Nooteboom Trailers, TransFollow, Impaqed Products, IMS Group, Astrata Europe, Ram Mounts, Mastervolt, Victron Energy en Global Road Systems.

Testen

Het testcircuit trekt iedere editie gemiddeld ruim 2.000 professionals, van wie 88 procent in 2019 tevreden was, aldus de beursorganisatie. Dit jaar heeft Solutrans, in samenwerking met energieproducent TotalEnergies, een nieuwe, grotere testruimte volledig heringericht. Hiermee wil de beurs voldoen aan de vraag van bezoekers en fabrikanten van lichte en zware bedrijfsvoertuigen. Het parcours is ook uitgebreid met een 25 kilometer lange semistedelijke route om situatietests rond het park mogelijk te maken. Exposanten zullen steeds meer 'groene' voertuigen presenteren, met ook de mogelijkheid om hun aanbod te 'zien en te zelf te testen’.

Kijk hier voor meer informatie over Solutrans 2021.