Vorig jaar overleed mijn moeder, een ingrijpende gebeurtenis die je laat nadenken over je eigen eindigheid en nalatenschap. Het bedrijf Van der Wal is daar vanzelfsprekend een onderdeel van. Ik ben geboren en getogen boven het bedrijf. En hoewel ik niet meer boven Van der Wal woon, breng ik hier wel het grootste deel van mijn tijd door. 

Wat wil ik nalaten? ‘De wereld mooier achterlaten dan hoe we het aantroffen, niet alleen voor onszelf, maar een beetje voor onze kinderen en vooral voor onze kleinkinderen.’ Dit is wat mij drijft. In mijn ogen is dit een belangrijk streven. Maar je kunt je natuurlijk afvragen: lukt dit? Want hoe maak je de wereld mooier? En, hoe ziet die mooie wereld er dan uit?

Daarom vroegen we medewerkers tijdens een workshop over duurzaamheid: hoe ziet een mooie(re) wereld er voor jou uit? Wat nagenoeg altijd terugkwam, is de leefbaarheid van de aarde en met geliefden tijd kunnen doorbrengen. 

Over mijn nalatenschap: toen mijn grootvader Antoon in 1924 voor het eerst in een ‘automobiel’ zat, zag hij mogelijkheden. Of hij daarbij eenzelfde mooiere wereld voor ogen had als ik nu? Mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Gevormd door de economische crisis eind jaren '20, de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw, was vooral financiële zekerheid middels een gezond bedrijf belangrijk. Zo konden mijn vader en zijn twee broers in de jaren '50 het stokje overnemen. Op mijn beurt kreeg ik in de jaren '90 de kans om dit familiebedrijf te leiden. 

‘hoe zorg ik ervoor dat ik het bedrijf op zo'n manier achterlaat dat het 'familiegevoel' blijft en het nog eens 100 jaar probeert de wereld mooier te maken?’

Opgroeiend tussen de dieselwalmen, had ik geen voorliefde voor vrachtwagens. Dus was opvolging niet direct mijn eerste keuze en nam ik bijna de afslag om psycholoog te worden. Maar voor de mensen, die ik vaak mijn hele leven kende, en het logistiek planproces, had ik wél een voorliefde. Zo kwam ik tot de conclusie: als ik de wereld mooier wil achterlaten dan kan ik dat beter proberen in deze vervuilende en (vooral in die tijd) niet overal even sociale transportwereld. 

Ondertussen doe ik dit werk ruim 40 jaar met veel plezier. Maar met eindigheid als zekerheid komt de vraag: ‘hoe zorg ik ervoor dat ik het bedrijf op zo'n manier achterlaat dat het 'familiegevoel' blijft en het nog eens 100 jaar probeert de wereld mooier te maken?’

Met die gedachte kijk ik al geruime tijd rond in de sector. Daar is het gelukkig al een stuk aardiger en schoner geworden dan in mijn beginjaren. Zo bestaan er ondertussen samenwerkingsverbanden (Lean & Green, ECTA et cetera) en staan natuur en sociaal kapitaal bij een groeiende groep transportbedrijven op de agenda.

Hoewel dit een positieve ontwikkeling is blijft de totale CO2-uitstoot van de transportsector groeien. Daarom moeten we echt nóg harder aan de bak, ik zie te vaak vrachtwagens voorbij komen die op papier vol zijn maar in de praktijk slechts enkele pallets aan lading hebben, te vaak moeten we lege kilometers rijden door idiote tijdsafspraken die met wat doorvragen onnodig blijken, en menig klant wil niet aan de LZV omdat, noem een excuus, 'het systeem' er niet op ingericht is. 

Dus beste collega's zorg asjeblieft voor meer focus op verduurzaming zodat ik straks met een gerust hart Van der Wal kan overdragen aan de toekomst.

Lees ook: Het water stijgt...

Henk van der Wal is eigenaar en ceo van Van der Wal en SmartWay Logistics