Samen met projectontwikkelaar D4, bouw- en engineeringbedrijf Mele en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (Fries energiefonds voor schone energie) wordt een installatie ontwikkeld en gebouwd die door vergisting bio-lng produceert uit biogrondstoffen. Naast gft-afval is dit onder andere, bermgras, koffiedik, (plantaardige) olieresten, mest en graanresten. Alle gebruikte biogrondstoffen zijn, net als de gehele keten (van boer tot eindproduct), gecertificeerd en voldoen aan de Europese richtlijn voor duurzame (hernieuwbare) energie. De verwachting is dat de bouw van de bio-lng-installatie nog dit jaar kan beginnen, waarmee het een van de eerste locaties van Nederland wordt.

Rolande wil aan vraag voldoen

De installatie gaat jaarlijks ongeveer 9,2 kiloton bio-lng produceren. “Daarmee kunnen onze klanten maar liefst 38 miljoen duurzame en stille kilometers rijden. Trucks op bio-lng zijn namelijk ook nog eens veel stiller dan dieselvrachtwagens én stoten minder stikstof en fijnstof uit”, aldus Rolande-ceo Jolon van der Schuit. “Onze klanten en hun opdrachtgevers vragen om brandstoffen waarmee hun CO2-doelstellingen gehaald kunnen worden. Met bio-lng kunnen zij hier enorme stappen in zetten.”

Geen aanpassing aan lng-truck

Bio-lng is bovendien op het moment dat het beschikbaar is, direct te gebruiken, stelt Van der Schuit. “Met een lng-truck kun je namelijk zonder aanpassingen aan de vrachtwagen, meteen overstappen op bio-lng. De trucks rijden al rond en de tankstations zijn er ook al, dus duurzamer transport is binnen handbereik.”

Bio-lng-tankstations

Naast de productie van bio-lng blijft Rolande de stap voor transporteurs naar dit duurzaam en economische haalbare alternatief faciliteren door te blijven investeren in (bio-)lng-tankstations. In 2021 worden naar verwachting tien nieuwe locaties in Nederland en Duitsland geopend.

Verduurzaming van wegtransport

Rolande, gevestigd in Tilburg, is al vijftien jaar een pionier op het gebied van de inzet van liquefied natural gas (lng). De focus ligt op het verduurzamen van het wegtransport om zo bij te dragen aan een schonere wereld. In de afgelopen jaren is ‘vloeibaar aardgas’ als duurzaam en betaalbaar alternatief op de kaart gezet. Rolande ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (bio-)lng-tankstations in Europa. Inmiddels staat de teller op negentien stations.