In dit artikel leggen we uit wat een transport control tower (TCT) precies doet.

Wat zijn de belangrijkste functies van een transport control tower?

Een van de belangrijkste functies van een TCT is het bieden van betere zichtbaarheid van zendingen. Dit wordt gedaan door gegevens te verzamelen uit verschillende bronnen in de supply chain (waaronder vervoerders, magazijnen en expediteurs) en externe gegevens op te nemen, zoals real-time verkeersomstandigheden. Door het gebruik van GPS en internet of things (IoT) technologie kan informatie worden verzameld en direct worden gedeeld met belanghebbenden via dashboards en API-connectiviteit in een real-time zichtbaarheidsplatform.

TCT's Vereenvoudigen het verzamelen en beheren van digitale documentatie, waaronder het scannen van barcodes en electronic proof of delivery (ePOD), via een mobiele app voor chauffeurs. Dit is altijd toegankelijk voor alle belanghebbenden. Iedereen werkt dan vanuit een single source of truth. Real-time communicatie en samenwerking worden ook ondersteund door TCT's Functies van TCT's, zoals aanpasbare meldingen, waarschuwingen en live chats tussen verschillende belanghebbenden, maken dit mogelijk. Hierdoor kunnen alle betrokkenen, inclusief de klant, op de hoogte blijven van wijzigingen in geplande leveringen.

TCT's kunnen worden aangesloten op warehouse WMS, ERP, TMS en software voor routeplanning en -optimalisatie. De gegevens en inzichten die door de TCT worden gegenereerd, kunnen in deze systemen worden ingevoerd, waardoor de operationele efficiëntie voortdurend wordt verbeterd.

TCT's kunnen ook geavanceerde analyses bevatten. Een TCT is meer dan een tool voor het monitoren van de activiteiten, maar een tool die waarde kan toevoegen aan een bedrijf. Na het analyseren van alle gegevens die via de software worden gedeeld, kunnen geavanceerde AI en machine learning algoritmen inzicht geven in eventuele veranderingen of verstoringen, de impact ervan beoordelen en helpen bij het creëren van verbeterde reacties.

De voordelen van een transport control tower

Het integreren van een TCT in uw activiteiten heeft verschillende voordelen:

- Grotere operationele efficiëntie. Door een gecentraliseerd gegevensplatform te creëren, kan iedereen het eens worden met een single source of truth, wat de besluitvorming kan versnellen. Het automatiseren van workflows, zoals het genereren van documentatie en het ontvangen van ePOD, versnelt het leveringsproces, papierloos afhandelen en vermindert de kans op fouten.

- Verbetering in financiën. De efficiëntie die door automatisering en digitalisering van activiteiten wordt bereikt, kan de operationele kosten met ongeveer 3-5% helpen verlagen. Een grotere efficiëntie helpt ook bij het behouden van klanten en kan organisaties in staat stellen om meer klanten te bedienen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

- Betere klantervaring. TCT's zorgen voor transparantie in het leveringsproces, waardoor iedereen de orderstatus kan volgen. Business intelligence-functies geven bedrijven cruciale inzichten, terwijl real-time meldingen klanten tijdig informeren over verstoringen. Dit maakt snel reageren mogelijk bij storingen. De efficiëntievoordelen, zoals snellere doorlooptijden door geautomatiseerde workflows, verminderen van de behoefte aan papierwerk.

- Duurzamere bedrijfsvoering. De inzichten die door TCT's worden gegenereerd, kunnen worden gebruikt om de milieu-impact van transportactiviteiten in de toekomst te verbeteren. Geplande en gereden routes kunnen worden vergeleken om afwijkingen te detecteren en te markeren. Door tijdens de planning routeoptimalisatie toe te passen, kan de efficiëntie in de transportuitvoering duurzaam worden verhoogd. Dit leidt tot besparingen op emissie tijdens de transportuitvoering. Dit kan een slimme manier zijn om ESG-doelstellingen te helpen behalen - een gebied waar bedrijven zich steeds meer op richten.

Leer meer over de voordelen van een control tower in onze PlayBook: PTV Axylog

Tekst: Joey Palmeri, Business Development Manager & Product Manager