Per jaar zal 10.000 ton groente en fruit per trein worden vervoerd van Valencia naar Rotterdam. Daarvandaan gaat het transport over de weg naar Amsterdam en Brussel, de twee belangrijkste exportpunten van verse Spaanse groente en vers fruit voor Grupag. Grupag is het onderdeel van DHL Supply Chain in Spanje dat gespecialiseerd is in dit soort transport. DHL is van plan om de spoordienst de komende maanden uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland om ook voor die bestemmingen een duurzamere optie te bieden.

DHL-koeltrein houdt prijs stabiel

De nieuwe service, die geen extra kosten voor Grupag-klanten met zich meebrengt in vergelijking met alleen wegtransport, zal zowel de prijs als de bruikbaarheid van de service op deze lijn het hele jaar door stabiel houden. Spoorlijnen hebben niet of minder te lijden onder verstoringen door files of weersomstandigheden. Daarnaast benadrukt DHL de winst die de lijn oplevert als het gaat om CO2-uitstoot. 

DHL: nul uitstoot in 2050

Daniel Wartena, director Transport bij DHL Supply Chain in de Benelux: “Het laat zien hoe DHL hard werkt aan zijn zelfverklaarde verplichting om de uitstoot van al zijn logistieke activiteiten tegen 2050 op nul te brengen. Innovatieve intermodale oplossingen zijn daarin cruciaal. Ook vanuit de Benelux bieden we in toenemende mate zulke oplossingen aan; combinaties met spoorverbindingen richting Italië en Scandinavië springen er op het moment uit. Dergelijke duurzame transportoplossingen passen in het streven van ons en onze klanten om de CO2-uitstoot te verminderen zonder hogere kosten te maken en idealiter zelfs met hogere serviceniveaus.”