De leidingen liggen in de grond en de eerste tank voor hvo (hydrotreated vegetable oil) is geplaatst. Met nog even te gaan liggen de werkzaamheden op schema. En dat is goed nieuws voor transportbedrijven die op een eenvoudige, praktische en realistische manier willen verduurzamen. “Het mooie aan deze fossielvrije diesel is dat er geen aanpassingen aan de vrachtauto nodig zijn”, legt Emile Keuter uit.

Concurrerend blijven én duurzamer rijden

Keuter is bij Green Planet werkzaam als adviseur New Energy. “Zonder grote investeringen kunnen transportbedrijven met hvo toch CO2 besparen. Wat we zien is dat de bedrijven – volledig terecht – concurrerend willen blijven, maar ook duurzamer willen rijden. Dan is hvo gewoon een heel goed alternatief voor diesel.”

‘Hvo is een mooie oplossing’

Dat vindt ook Harrold J. Dusseljee van Zuidema Groep. Een deel van de nieuwe vrachtauto’s van het bedrijf uit Hoogeveen rijdt op hvo. “We zijn een mkb-bedrijf. Dan ben je toch wat voorzichtig met flinke investeringen in nieuwe technieken, zoals een rupskraan op waterstof”, legt Dusseljee uit. "Wij zijn daarin niet leidend, maar volgend. Als je toch op korte termijn wat wilt, is hvo een mooie oplossing.”

Zuidema Groep is gecertificeerd op het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder en vindt het belangrijk om waar mogelijk te verduurzamen. “Ruim 90 procent van onze uitstoot zit in brandstoffen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar duurzame alternatieven. Zo kwam hvo langs. Door met een paar auto’s op hvo te rijden brengen we onze uitstoot met tonnen naar beneden en komen we op een reductie van zo’n 10 procent uit.”

Ook verduurzamen?
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met adviseur Emile Keuter via adviseur@greenplanet.nl.

Truckarena

De speciale truckarena van Green Planet komt naast de dome van het tankstation. In de arena komen allerlei low- en zero-emissionbrandstoffen en energiedragers. Naast hvo worden later ook ‘liquified natural gas’ (lng), ‘high power charging’ (hpc) en waterstof toegevoegd. Zo komen er verschillende alternatieve brandstoffen beschikbaar voor het transport. Allemaal op één plek.

Green Planet is een multifueltankstation in Pesse (Drenthe). Het gelooft in een tankstation dat méér biedt, dus ook de meest duurzame brandstoffen. Zo werkt het vandaag nog aan het schonere transport van morgen.