Duurzame koelmiddelen en betere isolatie

Een van de belangrijkste manieren voor Chiquita om energie te besparen en duurzaamheid te verbeteren, is het vernieuwen van koelsystemen voor bananen, waarbij gekoelde containers de belangrijkste componenten zijn in de supply chain-logistiek van bananen. Sinds 2009 heeft Chiquita 65% van de containervloot vervangen door nieuwe koelcontainers. Deze zijn 35% zuiniger, door het gebruik van duurzamere koelmiddelen en betere isolatie. Dankzij software die de koelcompressor automatisch in- en uitschakelt wordt nog eens een besparing van 58% gerealiseerd.

Chiquita Cooling Containers

Chiquita koelcontainers

Controlled Atmosphere

Chiquita investeert nu ook in 2500 koelcontainers met Controlled Atmosphere (CA)-technologie van Maersk Container Industry. Deze technologie controleert de hoeveelheid kooldioxide, zuurstof en stikstof. Hierdoor kan de rijping gemonitord worden en bananen tot 45 dagen lang getransporteerd worden. De bananen bereiken hun bestemming in optimale conditie, zonder overrijp te worden of aan kwaliteit in te boeten.

Als gevolg van deze verbeteringen is een elektriciteitsbesparing bereikt van 34 miljoen kilowattuur per jaar. Op het gebied van duurzaamheid leidt dit tot een jaarlijkse reductie van 17.000 ton CO²-uitstoot.