Met de eVito breidt Mercedes-Benz Vans zijn bestelwagenaanbod uit met een volledig elektrische bestelwagen. Het nieuwe model is uitgerust met een 41,4 kWh sterk accupakket, waarmee hij een actieradius heeft van 149-160 km volgens de NEDC-testmethodiek. Het accupakket bevindt zich onder de laadvloer en gaat niet ten koste van de laadruimte. De eVito is in zes uur weer opgeladen. De eVito Launch Edition is rijk uitgerust met onder andere airco, navigatie, achteruitrijcamera, comfortbestuurdersstoel en 8m laadkabel. Tevens is vier jaar onderhoud gratis (volgens de specifieke voorwaarden van het Mercedes-Benz geïntegreerde onderhoudspakket voor de eVito).eVito

Actieradius zelf verbeteren

Door gebruik te maken van een van de drie rijprogramma’s en vier recuperatieniveaus (energieterugwinningsniveaus) is het mogelijk het stroomverbruik te verminderen en daarmee de actieradius verder te verbeteren. Hiermee is de eVito verregaand af te stemmen op ieders rijstijl en kan remenergie worden teruggewonnen. Verder kan energie worden bespaard door de eVito voor vertrek alvast op temperatuur te brengen terwijl hij nog aan de lader is aangesloten. 

Twee lengtes

De elektrische aandrijflijn van de eVito heeft een vermogen van 84 kW en 300 Nm koppel. Zowel de actieradius als laadcapaciteit komt tegemoet aan de wensen voor professioneel gebruik. De nieuwe elektrische bestelwagen komt beschikbaar in twee lengtes. Met een basislengte van 5.140 mm heeft hij een maximale laadvermogen van 1.073 kg. De extra lange versie beschikt over een lengte van 5.370 mm en heeft 1.048 kg aan laadcapaciteit. De laadruimte loopt uiteen van 6,0 tot 6,6 m3. De Launch Edition komt ook in de Tourer-variant beschikbaar.

Concurrerende TCO

De elektrische eVito bewijst volgens de fabrikant dat het mogelijk is om op onderhoud te besparen. Een elektromotor slijt minder snel dan een verbrandingsmotor en bovendien is het niet meer nodig om olie te verversen of filters te vervangen. De total cost of ownership van een volledig elektrische bestelwagen kan concurrend zijn met die van dieselvarianten. Verder zijn er diverse mogelijkheden voor het benutten van subsidies, die bijdragen aan een nog verder concurrerende total cost of ownership.
Om vóór aankoop na te gaan of de eVito voldoet kan de eVAN Ready App gebruikt worden. De app analyseert de gereden routes, het rij- en remgedrag en hoogtemeters middels automatische tracking en heeft als doel vragen te beantwoorden als ‘hoeveel bereik heb ik werkelijk met een elektrisch voertuig?’ en ‘hoe vaak moet ik een elektrisch voertuig opladen?’. Tevens geeft de app inzicht in locaties van laadpalen in de omgeving. 

Samenwerking met Engie

Om de omschakeling naar elektromobiliteit te bespoedigen, is Mercedes-Benz voor de Benelux een samenwerking aangegaan met energiebedrijf Engie. EVBox (onderdeel van Engie) biedt laadoplossingen op maat, variërend van advies tot installatie en after-salesservice, voor zowel de particuliere als zakelijke markt. De samenwerking tussen Mercedes-Benz, Engie en EVBox is gericht op de serviceverlening rondom het laden van voertuigen. 
De volledig elektrische eVito Launch Edition Lang is nu te bestellen bij de Mercedes-Benz Van ProCenters voor € 46.720 (exclusief BTW/BPM) inclusief vier jaar onderhoud. De eVito staat in juli bij de dealers.