Omdat initiatiefnemers Renewi en PreZero de samenwerking hier begonnen, vierden ze het jubileum in het gotische stadhuis uit de vijftiende eeuw van deze stad. In de trouwzaal hadden zo’n 40 personen zich verzameld.

Green Collective startte vijf jaar geleden als een white-labelinitiatief van Renewi en PreZero. Directeur operations van Renewi Eric Pero blikt terug op dat spannende moment. “Als concurrent ga je samenwerken in een joint venture. Vertrouwen is daarbij de sleutel tot succes!” Inmiddels is Green Collective in meer dan 25 binnensteden actief. Deze week werd Almere namelijk toegevoegd aan het lijstje. En eind dit jaar zullen het er zelfs 30 zijn.

Uitdagende binnenstad

Gouda is een krappe en uitdagende binnenstad, vertelt wethouder Michel Klijmij-van der Laan. “Hier staan oude panden en hebben we te maken met een slappe bodem. Er ontstaan nog net geen golfjes voor de wielen van de vrachtwagens. Minder verkeer geeft minder trillingen en daardoor blijven de gebouwen beter bewaard.” Hij geeft de initiatiefnemers een complimentje: “Dapper om met je concurrent te gaan samenwerken.”

Om de historische panden te bewaren, denkt hij voor de nabije toekomst aan gewichtsbeperking voor de auto’s. Hij wil daarover verder met Green Collective in gesprek.

De wethouder onthulde tijdens de bijeenkomst de besparing die er in vijf jaar is gerealiseerd: er werd 853.823 km minder gereden, dat zijn 21,3 rondjes om de aarde. “Green Collective draagt bij aan de doelen van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Ik ben blij dat Green Collective vijf jaar geleden in Gouda het startschot gaf om gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen in de binnenstad. Hiermee bespaarden we in Gouda 218.964 kilo CO2.”

Andere inzamelaars

‘’We zijn blij dat we op deze manier in steeds meer gemeenten duurzamer kunnen inzamelen”, zegt Eric Pero. “De afgelopen vijf jaar hebben we laten zien dat het mogelijk is. We verwelkomen andere inzamelaars van bedrijfsafval om samen te werken met als doel een schonere lucht en beter bereikbare, veiligere steden.”

Minder rijden

Ook Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations bij PreZero, is trots op de resultaten van 5 jaar Green Collective: “Door inzamelactiviteiten te combineren, kunnen we die efficiënter en duurzamer uitvoeren. En de uitstoot van schadelijke stoffen in stadskernen flink terug dringen. Verder willen we gaan elektrificeren en kijken we ook naar minder rijden.”

Green Collective’s toekomstvisie is om elektrisch inzamelen te stimuleren. Daarnaast is het de ambitie om ook de inzameling van papier en karton op te pakken.

Lees ook: Pilot met afval over het spoor