Met een oppervlakte van 15.000 m2 wordt fase 1 ingericht als public warehouse. Leo Lokker, commercieel en operationeel directeur bij Zijderlaan: “We zien al een aantal jaar dat er meer behoefte is om hogere voorraden aan te houden in Europa en daardoor minder kwetsbaar en afhankelijk te worden van just in time leveringen vanuit andere werelddelen. Als logistiek dienstverlener en strategisch partner willen wij voorzien in deze groeiende behoefte aan opslagruimte, van zowel bestaande als nieuwe klanten. Met de beoogde ‘smalle-gangen-opslag’ waarbij we gebruik gaan maken van man-up trucks, kunnen we in deze eerste fase gemakkelijk ruimte bieden aan 28.750 pallets.

Strategisch

Zijderlaan beschouwt de investering in deze logistieke uitbreiding als unieke kans om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen. “Met de ontwikkeling van dit nieuwe distributiecentrum geven we bewust handen en voeten aan het strategische beleid van onze organisatie,” vertelt Sabine Zijderlaan, algemeen directeur. “Focus op groei in logistieke activiteiten, naast het continueren van onze transportactiviteiten, is hierbij één van onze speerpunten. Met de realisatie van dit project kunnen we alle logistieke processen binnen de keten nog specifieker naar wens van de klant organiseren.

Duurzaam

Duurzaamheid en innovatie zijn binnen Zijderlaan ook zeer belangrijke, strategische pijlers. Daarom wordt het pand op het hoogste BREEAM certificeringsniveau voor duurzaamheid (Outstanding) gebouwd. Hiermee voldoet het pand aan zeer strenge eisen op het gebied van onder andere energie-efficiëntie, watergebruik, materialen, gezondheid en welzijn van gebruikers en ecologie.Daarnaast heeft Zijderlaan in het ontwerp extra aandacht besteed aan de kleurstelling om het pand op een natuurlijke wijze te integreren in het landschap. Hierbij is gekozen voor hoogwaardige en duurzame materialen. De natuurlijke lichtinval, de volumes die lijken te zweven en de herkenbare hoofdingang zijn verder unieke kenmerken van het pand. Het gehele terrein wordt afgewerkt met diverse groenvoorzieningen, die de biodiversiteit en leefomgeving ten goede komen.

Bouwfases

Zijderlaan maakt het mogelijk om fase 2 t/m 4 geheel op maat te ontwikkelen, naar wens van de klant. Door de vergunde hoogtes van 20 tot 30 meter zijn deze bouwfases geschikt voor een volledig geautomatiseerd warehouse inclusief palletkranen. Het doel is om een totaal warehouseoppervlak van 33.000 m2 met ruimte voor 70.000 pallets te realiseren voor 2040. De eerste fase van het distributiecentrum van Zijderlaan in Dinteloord zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 operationeel zijn.

Lees ook: Cefetra en Zijderlaan besparen 730 ton CO2-uitstoot