CNR is een gerenommeerde Franse organisatie die als voornaamste taak heeft het bestuderen van het goederenwegvervoer. Haar werkgebied heeft zich geleidelijk uitgebreid van alleen nationaal transport onder Franse vlag tot al het wegtransport in Europa. CNR publiceert al sinds 2002 rapporten over het wegtransport in de landen van de Europese Unie.

Download de studie gratis via deze link: https://cnr.fr/en/german-road-freight-transport-sector-2021

Landenstudies

De studie kent de hoofdstukken Economische en sociale structuur, operationele kosten van een 40 tons vrachtvoertuig, arbeidsomstandigheden en arbeidskosten. Naast landenstudies publiceert CNR nog veel andere data, zoals Europese dieselprijzen, gebaseerd op data van de Europese Commissie.

Duitsland

Duitsland is voor Nederlandse vervoerders de belangrijkste wegvervoerspartner. De studie kan interessant zijn voor Nederlandse vervoerders die actief zijn in Duitsland of dat willen worden. Het wegvervoer tussen Nederland en Duitsland vormde in 2021 met een omvang van 89,6 miljoen ton volgens het Europese statistiekbureau Eurostat de “dikste” goederenstroom in de EU. Nederlandse vervoerders domineerden daarin met een aandeel van 50,9 procent. Duitse vervoerders stonden met 27,4 procent op de tweede plaats. Overige vervoerders, vooral uit Oost-Europa en dan met name Poolse vervoerders, namen de resterende 21,7% voor hun rekening.

Lees ook: Studie: De meest Europese bedrijven willen verduurzamen