De Volvo FH Efficiency demotruck is binnenkort beschikbaar bij de Volvo Trucks-dealers in Nederland. Naast de aandrijflijn is aerodynamica een van de belangrijkste aandachtspunten van Volvo Trucks. De luchtweerstand heeft een grote invloed op de brandstofefficiëntie van een truck, vooral bij snelheden boven de 50 kilometer per uur. De luchtweerstand kan verantwoordelijk zijn voor een derde van het brandstofverlies. Met de juiste aerodynamische opties kan tot 10% brandstof worden bespaard.

De Volvo FH Efficiency demotruck is onder meer voorzien van dakspoiler, zijfenders, chassisskirts en bumperspoiler. Een dakspoiler die goed is afgesteld, bespaart tot 6% brandstof. Ook zijn de grille, koplampen en mistlampen optimaal afgedicht en zijn de spiegelsteunen verder verfijnd om de luchtweerstand te verkleinen.

Opvallende kleurstelling

Om de focus op aerodynamica te onderstrepen, is de Volvo FH Efficiency demotruck in een opvallende kleurstelling uitgevoerd. De truck laat de invloed van de aerodynamica zien, zoals dit gemeten wordt in een speciale windtunnel. Computersystemen meten de druk op de verschillende punten en geven deze weer in tal van kleuren en gradaties.

“Om het belang van een goede efficiency en aerodynamica te benadrukken, lieten wij een Volvo FH ‘special-paint-truck’ ontwikkelen. Die geeft aan waar de luchtweerstand het grootst is en waar bespaard wordt. Om brandstof te besparen en ook de CO2-footprint te kunnen verkleinen, moeten we alle keuzes onder de loep nemen. Op dit moment is er niet één oplossing voor alles. Wat we willen benadrukken, is dat er met minimale aerodynamische aanpassingen toch grote stappen gezet kunnen worden. Wij nodigen alle transportbedrijven dan ook van harte uit om dat te ondervinden in onze nieuwste en kleurrijke demotruck”, zegt Jan Schouten, verkoopdirecteur Volvo Trucks Nederland.

Lees ook: Meer plezier, minder brandstof

Volvo FH I-Save

De demotruck is verder voorzien van de nieuwste updates die ook zijn toegepast in de langeafstandstruck van Volvo Trucks: de Volvo FH I-Save. Zo is de Volvo FH Efficiency uitgerust met de nieuwste zuinige Turbo Compound-motor, de vernieuwde I-Shift-versnellingsbak en de softwareoplossing I-Torque, die in elke situatie de optimale versnelling selecteert. De vernieuwde Volvo FH I-Save maakt een brandstofbesparing tot 13% mogelijk in vergelijking met het verbruiksniveau bij de introductie van de Volvo FH I-Save in 2019.

Lees ook: Geperfectioneerde Volvo FH I-Save turbo compound toont zuinigheid