Te weinig slaap heeft als gevolg dat reactietijden langer zijn en gevaar als minder urgent wordt ingeschat. Je kunt het effect van onvoldoende slaap op de rijvaardigheid vergelijken met het effect van alcohol. Alhoewel het jaren geleden al uit onderzoek bleek, is er nog steeds te weinig aandacht voor het gevaar van slaperig rijden. Iemand die 18 uur niet geslapen heeft, handelt als iemand met 0,5 promille alcohol in het bloed. 24 uur waken en daarna achter het stuur stappen heeft hetzelfde effect op het lichaam als rijden met 1 promille alcohol in het lijf.

Auto-ongevallen door slaperigheid komen bijna net zoveel voor als ongevallen door alcoholgebruik. Dat je niet met drank op achter het stuur moet stappen, is inmiddels algemeen bekend. Maar dat je dat ook niet moet doen bij een groot slaaptekort, is bijna niet bekend, maar verdient minstens zoveel aandacht.


Gezondheid

Iemand die korter dan zes uur slaapt, heeft 45 procent meer kans op obesitas dan een persoon die zeven tot negen uur per nacht slaapt. Tegelijkertijd veroorzaakt obesitas ook weer slaapproblemen. Mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogd risico op slaap verstoorde ademhaling (SDB). Maar liefst 50 procent van de volwassenen met SDB vertoont signalen van slapeloosheid.
Naast fysieke aandoeningen heeft slaap ook invloed op de mentale gezondheid. Wanneer iemand een goede slaapkwaliteit heeft, is de kans op depressie, angst en concentratiestoornis lager dan wanneer iemand een slechte slaapkwaliteit heeft.


Belang van dutjes

Een dutje van 20 minuten kan zowel de rijvaardigheid als de werkprestaties en de alertheid verbeteren. Een middagdutje op het werk of een dutje langs de weg zouden we daarom vaker moeten doen.

Lees ook: Arbeidsongevallen vaak te voorkomen