Dat is niet de enige reden waarom Thielen Containertransport is overgestapt naar Scania. ”Het zwaartepunt van ons werk ligt in het op- en afzetten van containers op bouwplaatsen. Daar is nooit ruimte. Wij zoeken dus een optimale balans tussen wendbaarheid, laadvermogen, comfort en ergonomie voor de chauffeur. Dat is waar Scania met zijn verlengde P-dagcabine heel goed scoort. Hij is compacter dan een slaapcabine, biedt meer ruimte dan een dagcabine en heeft toch een bagageluik dat, zoals bij de  grotere cabines, van buitenaf toegankelijk is. Daarbij is de instap, net als de spiegelbezetting, een voorbeeld in de branche. Ook de zichthoeken zijn optimaal. Die wij nog verder verbeteren door het mee bestellen van extra zijramen, een achterruit en een camera. Wat dat betreft, benutten wij alle pluspunten van de modulaire bouwwijze van Scania optimaal.”

Scania met gestuurde naloopas

Dat geldt ook voor het chassis van de truck. “Wij willen een zo kort mogelijke draaicirkel”, stelt Thielen. “Dus hebben we bij deze truck gekozen voor een gestuurde naloopas op het kortste en sterkste chassis wat Scania kan leveren. Dat Scania af fabriek een chassis heeft waarbij de innerliner helemaal tot het einde van het chassis doorloopt, is voor ons een pluspunt. Net zoals dat het standaard het laagste chassis in de markt is. Verder kozen we voor luchtvering op alle assen. Want dan kan de chauffeur in de truck in één oogopslag zien met welke gewichten hij rijdt en snel op de blokken laten zakken en dat is van belang bij het op- en afzetten van de container. Het is stabieler én alles blijft langer heel.”

Levensduur

Dat Thielen voor de derde keer in korte tijd voor Scania kiest, is een gevolg van het feit dat hij drie jaar geleden een gebruikte Scania G kon overnemen. “Die is nu tien jaar oud, maar staat er nog heel fris bij. Daarin zie je toch de kwaliteit van de Scania-bouwwijze terugkomen: het is allemaal net iets duurzamer. Bij ons telt dat omdat wij twintig tot dertig keer per dag containers op- en afzetten. We rijden maximaal 45.000 kilometer per jaar. Dus doen wij tien jaar met een auto. Motorisch zouden alle merken dat denk ik wel aankunnen. Het verschil in kwaliteit uit zich veel meer in de algemene slijtage. Na tien jaar staat menig ander merk er toch vermoeider bij dan een Scania.”

Haakarm en cabinekraan

“Die duurzaamheid was de reden om vorig jaar voor het eerst een nieuwe Scania P te bestellen. Dat is een universeel voertuig geworden met zowel een haakarm als een cabinekraan”, vertelt Thielen. “Normaal rijdt hij 2-kuubscontainers. We lieten een platte laadbak maken die door de haakarm op het chassis getrokken wordt. Daarop passen 10 2-kuubscontainers leeg of zes volle. De chauffeur tilt die met de kraan van en op de auto. Maar als het druk is in de grote containers, zetten we de platte bak af en is hij daarmee 100 procent inzetbaar. Zo vangen we makkelijk de pieken op.”

Plezier voor chauffeur

De nieuwste P410 is echt alleen bedoeld als haakarmtruck. “Deze kozen we wederom in een XT-uitvoering. Het belangrijkste vind ik de stalen bumper. Als je zoals wij heel veel op bouwplaatsen werkt, telt dat. Verder vond ik de uitstraling helemaal geweldig met die roosters voor de koplampen en de stevige spiegelhuizen. En dan die reling en opstap op links zodat je zo vanuit de cabine bij de bak kan komen. Binnen hebben we niet voor de grijze bouwbestendige XT-stoffering gekozen maar voor echt leer. Dat houdt makkelijker schoon en ik doe de chauffeur er een plezier mee.”

scania p410
“Voor ons is het belangrijk dat de chauffeur fijn kan werken met de truck", aldus directeur Jurgen Thielen van Thielen Containertransport.

De Scania SCR-only-zescilinder met 410 pk staat te boek als heel zuinig. “Dat is meegenomen maar in ons werk is zoiets nagenoeg niet te meten”, zegt Thielen. “Voor ons is het veel belangrijker dat de chauffeur fijn kan werken met de truck. Dat hij snel en vooral zonder moeite kan in- en uitstappen. Als ik daardoor één bak per dag meer kan vervoeren, verdien ik waarschijnlijk meer dan met een paar druppels minder.”