De implementatie van het Drone Response Network biedt dekking in bepaalde gebieden, waarbij de drones meteen kunnen worden uitgestuurd wanneer ze nodig zijn. Dit biedt ondersteuning voor eerste hulp en het vervoeren van medische middelen tijdens levensgevaarlijke incidenten. Het netwerk is klaar om uitgerold te worden over heel Europa, met de eerste vluchten die uitgevoerd zullen worden in het eerste kwartaal van 2022.

Drones voor spoedeisende hulp

De nieuwe Avy Aera-drone is ontworpen volgens de meest recente EU-standaarden, met een reeks sensoren en communicatiemiddelen aan boord. Hij vliegt autonoom en met een verbeterd laadvermogen, bruikbaarheid en betrouwbaarheid. De drone is in staat om tot 3 kilo aan medische goederen te vervoeren, over een afstand van 100 kilometer in weersomstandigheden tot windkracht 5. “Alle lessen die we de afgelopen vijf jaar geleerd hebben zijn meegenomen en vertaald in dit nieuwe product, dat revolutionair is op het gebied van spoedeisende hulp”, stelt Patrique Zaman, oprichter en ceo van Avy. “Voor de kleuren van deze nieuwe drone hebben we ons laten inspireren door onze investeerder Orange Wings, die ons vanaf het begin bij alles heeft gesteund.”

Drone Response Network

Ieder jaar gaat ruim € 30 miljard verloren vanwege medicijnen die beschadigd worden, door onder andere temperatuurschommelingen en vertraagde bezorgingen. De Avy Aera-drone kan volgens Zaman een positieve impact hebben op de logistiek van onze gezondheidszorg, in het bijzonder de spoedeisende hulp. “Voor het afleveren van medicijnen is de drone voorzien van een Medkit, een speciaal medisch koelkastje. Deze Medkit heeft een capaciteit van 4 liter en is voorzien van een temperatuursensor. Hierdoor blijven medicijnen koel tijdens het vervoer, tussen de 2 tot 6 °C, gedurende minstens 100 minuten – zelfs in een buitentemperatuur tot 40 °C. Het Avy Drone Response Network zal geschikt zijn voor stedelijke en landelijke gebieden. Het afleveren van medicijnen, bloedproducten, vaccins en andere medische toepassingen wordt veiliger, twee keer zo snel en milieuvriendelijker dan het gebruikelijke vervoer over de weg.”

Ongelukken en incidenten

De Avy Aera kan ook geïntegreerd worden met een infrarood- en RGB-camera en daarmee ingezet voor het snel signaleren van natuurbranden, mensen in nood op zee, olielekken en voor het inschatten van ongelukken en incidenten. Op deze manier kan de spoedeisende hulp snel, veilig en effectief ingezet worden.

ANWB

“Avy's nieuwe drone zal een substantiële bijdrage leveren aan het doel dat voor 2023 is gesteld, om ziekenhuizen en laboratoria met elkaar te verbinden via de lucht”, zegt Simon Prent, manager drone operations bij  ANWB Medical Air Assistance. “De nieuwe Medkit zorgt ervoor dat we medische middelen op de juiste temperatuur kunnen vervoeren en voor het eerst kunnen we ook in stedelijke gebieden drones gaan inzetten, de locaties waar veel ziekenhuizen zich bevinden.” 

Lees ook: Brits postbedrijf Royal Mail begint bezorgproef met drones

Naast ANWB zijn onder meer PostNL, CHC, Sanquin (de Nederlandse bloedbank), Port of Rotterdam en Falck voorbeelden van bedrijven die al met Avy aan de slag zijn gegaan.

Drone Response Network

Avy’s Drone Response Network zorgt voor een snelle inzet van de Aera, wat extra winst oplevert op het gebied van tijd én geld voor spoedeisend vervoer. De drones hoeven niet eerst in elkaar gezet of opgeladen te worden, ze zijn meteen klaar voor vertrek op het moment dat ze nodig zijn. Zaman: “Op deze manier kunnen meerdere drones in het netwerk gecentraliseerd ingezet worden. Verschillende stations zijn aan elkaar te linken en fungeren als knooppunten, die zorgen dat de drones in het netwerk een nog groter gebied kunnen beslaan. Binnen enkele minuten is de Avy Aera inzetbaar voor het bestrijken van grote gebieden en leveren van realtime informatie aan hulpverleners. In een scenario waarbij twee dronestations en twee drones strategisch geplaatst zijn, kan het netwerk wel tot 1.000 km2 beslaan.”