Strenge eisen gelden er als het gaat om het geconditioneerd vervoer van voedingsmiddelen, medicijnen, chemicaliën, bloemen enzovoorts. Een te hoge of te lage vervoerstemperatuur kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid of op de derving van goederen. De geautomatiseerde kerntemperatuuroplossing die GPS-Buddy ontwikkelde voor het geconditioneerd voedseltransport, voldoet dan ook aan de hygiënecode voor voedselveiligheid en zichtbaarheid in de keten. "En het mooie van deze oplossing is dat – in tegenstelling tot het handmatige meten van de kern-, omgevings- en/of oppervlaktetemperatuur – bij deze methode de chauffeur geen handmatige handelingen hoeft te verrichten”, zegt Daniel Engelberts, consultant Transport bij GPS-Buddy. "Dit scheelt tijd en fouten en voorkomt derving van lading door het prikken in het product.” 

Pilot met kerntemperatuurmeting

De geautomatiseerde oplossing voor kerntemperatuurmeting – die CoreT Fleet heet – is tot stand gekomen in samenwerking met klant Huuskes, totaalpartner voor eten & drinken in de zorg uit Enschede. Dit bedrijf voorziet zorginstellingen, ziekenhuizen en bedrijfscateraars dagelijks van maaltijden en boodschappen met negentig vrachtwagens vanuit vier distributiecentra. Harrie Reink, logistiek manager bij Huuskes, legt uit: “Temperatuurmanagement is voor ons een kritische aangelegenheid. De temperatuur van de producten die wij in onze voertuigen transporteren moet continu bewaakt en gemonitord worden. De metingen weken te veel af van de werkelijkheid, omdat we alleen de temperatuur van de laadruimte konden meten. Samen met onze technologiepartner GPS-Buddy hebben we gezocht naar een goede oplossing hiervoor. Het proces is nu volledig geautomatiseerd.”

Discussie

Engelberts vult aan: “Het probleem dat Huuskes ons voorlegde is een issue dat in gesprek met meerdere klanten naar voren komt. Met de gangbare meetmethodes wordt slechts de omgevings- of oppervlaktetemperatuur gemeten. Hierdoor zijn er in de resultaten pieken en dalen te zien. Dit ontstaat doordat er bij het openen van de gekoelde laadruimte buitenlucht binnenkomt, wat het temperatuurverloop beïnvloed. De pieken en dalen hebben geen extreem effect op de kerntemperatuur, maar zorgen wel voor discussies met de afnemers of zelfs tot afkeuring van geleverde partijen. Het algoritme dat we gebruiken maakt nauwkeurige berekeningen op basis van parameters als massa, soort verpakking, vocht- en vetgehalte gecombineerd met tijd van laden, temperatuur van laden, luchtvochtigheid et cetera. Hierdoor wordt een realistisch beeld gegeven van het kerntemperatuurverloop van laden tot aan lossen en wordt veel discussie voorkomen.” 

Wiskundig rekenmodel

“De vraag van Huuskes lag in lijn met bestaande ontwikkelingen bij ons”, vertelt Ties Schaafsma, ceo bij GPS-Buddy. “Door gebruik te maken van onze beproefde hardware in combinatie met een intelligent wiskundig rekenmodel zijn we tot deze gecertificeerde oplossing gekomen die via onze Driver App toegankelijk is. Met of zonder koppeling met de bestaande TMS-applicatie van de klant is het mogelijk rapportages te delen met de afnemer. Daarbij geven we de klant hiermee de mogelijkheid om proactief te acteren naar zijn eigen klant, wat de klanttevredenheid vergroot.”

Samenwerking

De samenwerking tussen Huuskes en GPS-Buddy bestaat al bijna twintig jaar en begon ooit met een vrachtwagenvolgsysteem. Inmiddels maakt Huuskes gebruik van verschillende modules van GPS-Buddy, waaronder een monitoringsysteem van de voertuigen, rittenanalyse en de koppeling met de dagelijkse levering vanuit het ERP-systeem, de aansturing van de onderhoudsplanning met de wettelijke keuringen, de tachograafmodule en de rijstijlanalyse van de chauffeurs. Dit alles volgens Reink "zoveel mogelijk digitaal om te kunnen voldoen aan specifieke eisen en om de administratieve druk te minimaliseren".