De opgewekte zonne-energie wordt niet alleen door Arvato Supply Chain Solutions in Gennep gebruikt. De centrale levert ook groene stroom aan de andere vestigingen van de onderneming in Nederland. 

Zonnecentrale verkleint CO2-voetafdruk

“Met de fotovoltaïsche installatie in Gennep verkleinen wij onze CO2-voetafdruk met 4.100 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse compensatie van meer dan 416.600 bomen. De centrale levert zo een belangrijke bijdrage aan de milieubalans voor de hele groep”, aldus Marcel Orth, die het project als operations excellence manager bij Arvato Supply Chain Solutions in Nederland heeft aangestuurd. 

Groene stroom via Arvato Supply Chain Solutions

Het doel van de hele Bertelsmann groep, waartoe ook Arvato Supply Chain Solutions behoort, is om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. “Dit omvat onder andere het overschakelen van 100 procent van ons elektriciteitsverbruik op groene stroom als onderdeel van onze eigen klimaatstrategie en het verminderen van locatiegerelateerde broeikasgassen met 50 procent”, vertelt Andreas Barth, president Tech en group head Corporate Responsibility & Sustainability bij Arvato Supply Chain Solutions. “Als dienstverlener op het gebied van supplychainmanagement en e-commerce leveren we echter diensten waarbij we de productie van broeikasgassen niet voor 100 procent kunnen vermijden, dus zullen we voor de resterende 50 procent compenserende maatregelen toepassen.”

Lees ook: Heemskerk Dairy voorziet vrachtwagens van zonnepanelen en elektrische heftruck

Klimaatdoelstellingen

Ook op andere locaties heeft het bedrijf maatregelen doorgevoerd, die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Naast de aankoop van zuiver groene stroom en de overschakeling op ledverlichting, worden tevens warmteterugwinningssystemen met persluchtcompressoren gebruikt om het gasverbruik voor verwarming continu te verminderen. Verdere besparingen worden gerealiseerd door achteraf ingebouwde luchtfilters, nachttemperatuurverlagingen in de opslagruimten en de koppeling van ramen en airconditioningsystemen, die uitschakelen zodra een raam wordt geopend. Bovendien zijn op afzonderlijke locaties energie-efficiënte warmtekrachtkoppelingseenheden geïnstalleerd, die een overgangstechnologie vormen als duurzame geothermische systemen. “Als het gaat om optimalisatie kijken we heel goed welke groene technologieën en maatregelen geschikt zijn voor de locatie en daar optimaal kunnen worden geïmplementeerd”, zegt Olaf Pack, vice president Real Estate. “Want deze projecten helpen ons niet alleen onze klimaatbeschermingsdoelen te bereiken, maar leveren ook een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van duurzaamheid in de betreffende gemeenschappen.”

Over Arvato

Arvato Supply Chain Solutions is onderdeel van internationaal dienstverlener Arvato, een divisie van Bertelsmann. Meer dan 80.000 medewerkers in bijna veertig landen ontwikkelen en implementeren oplossingen voor zakelijke klanten over de hele wereld. Dit zijn zowel SCM- en IT-oplossingen als financiële en klantcommunicatiediensten, die worden ontwikkeld met een focus op innovaties in automatisering en data/analytics.

Ook interessant: Dachser schakelt volledig over op groene stroom