Deze percentages zijn de afgelopen maanden zeer stabiel. Dat geldt ook voor het percentage bedrijven dat zegt dat de coronacrisis juist positieve impact heeft op hun omzet. Ongeveer 17 procent van de bedrijven verwacht over heel 2021 gemiddeld ongeveer 13 procent meer omzet te draaien. Dit blijkt uit de maandelijkse Corona Export Monitor van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex en kredietverzekeraar Atradius over mei.

Export kan sneller herstellen

Vanuit de leden van evofenedex komen duidelijke geluiden dat het herstel sneller zou kunnen gaan dan nu het geval is. De vraaguitval ligt weliswaar op een lager niveau dan aan het begin van het jaar, maar leveringsproblemen steken steeds vaker de kop op. “Er is een gebrek aan bepaalde grondstoffen, die bovendien fors in prijs zijn gestegen”, aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex. “Dat geldt ook voor de kosten van het internationale containervervoer. Bovendien zijn de levertijden sterk toegenomen en is er nog steeds een tekort aan halfgeleiders en computerchips. Soms moeten fabrieken zelfs een dag dicht omdat ze niet verder kunnen werken. Zo is het moeilijker voor bedrijven om te kunnen profiteren van de aantrekkende vraag.”

Wendbare supplychain

Johan Kerver, manager Supply Chain Management bij evofenedex, herkent dit beeld. “Bedrijven zijn extra tijd kwijt aan het stroomlijnen van hun goederenstroom. Eens te meer is het belang van een wendbare supplychain bewezen.” 

Kerver roept bedrijven op hun supplychain tegen het licht te houden. “Het is essentieel om echt verder vooruit te plannen, een plan B te hebben als je leverancier niet of later kan leveren. Hierbij is het noodzakelijk dat de samenwerking tussen de verkoop- en de logistiekafdeling goed geregeld is. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijkheden van reshoring en nearshoring om meer grip te krijgen op je goederenstroom. Houd er in elk geval rekening mee dat de problemen in de keten nog wel even zullen aanhouden.”