Fercam gaat haar divisies Fercam Distribution en Fercam Logistics loskoppelen van Fercam AG. Aan het einde van het jaar worden ze ondergebracht in de nieuwe onderneming. Dat staat in de voorwaarden van de overeenkomst die de partijen hebben ondertekend. De twee divisies, waar 920 mensen werken op 43 locaties in Italië, genereerden ongeveer 400 miljoen euro aan inkomsten in 2022.

Vanaf begin 2024 zal het nieuwe bedrijf opereren onder de naam Dachser & Fercam Italia en rapporteren aan coo Road Logistics Alexander Tonn bij Dachser. In Italië blijven contractlogistiek en groupage beheerd worden door Fercam's Distribution and Logistics manager Gianfranco Brillante. Fercam AG zal de overige 20% bezitten in Dachser & Fercam Italia. 

Fercam Transport, Fercam Air & Ocean en Fercam Special Services - inclusief alle internationale dochterondernemingen - zullen geen deel uitmaken van de nieuwe joint venture.

Samenwerking van 20 jaar

"Als familiebedrijven zijn Dachser en Fercam verenigd door een begrip van waarden-georiënteerd management dat de toekomstige levensvatbaarheid van het bedrijf over generaties verzekert”, belooft Bernhard Simon, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Dachser. De partijen werken al twintig jaar samen.

"Dachser is een dynamisch groeiend familiebedrijf met vergelijkbare doelen en korte besluitvormingskanalen”, zegt Managing Director Hannes Baumgartner van Fercam. Hij vindt Dachser een betrouwbare partner voor Europese transporten. Maar de omstandigheden zijn de afgelopen jaren veranderd. Het marktaandeel is verdeeld over slechts enkele Europese en wereldwijde spelers. “Daarom hebben we besloten om een joint venture op te richten exclusief voor groupage en contractlogistiek.”

Autonome en duurzame groei

De meerderheidsovername van Fercam's groupage- en contractlogistieke activiteiten is de derde grote overname die Dachser heeft gedaan om zijn transport- en logistieke netwerk in Europa uit te breiden, na Graveleau (Frankrijk, 1999) en Azkar (Spanje, 2013). Ceo Burkhard Eling van Dachser: "Onze focus blijft liggen op autonome en duurzame groei. Daarnaast hebben we dit jaar onze aanwezigheid in belangrijke markten zoals de Benelux, Australië, Japan en nu ook Italië versterkt door gerichte overnames."

Geen eigen locaties

European Logistics van Dachser had geen eigen locaties in Italië. De joint venture leidt niet tot dubbele structuren. Alle medewerkers van de divisies Distributie en Logistiek van Fercam gaan werken voor Dachser & Fercam Italia. Met de overname van aandelen in de divisies wil Dachser extra, duurzame investeringen doen in haar Italiaanse vestigingen.

In de business line Food Logistics, die zich bezighoudt met het transport en de opslag van gekoeld en ongekoeld voedsel, is Dachser sinds 2017 wel vertegenwoordigd in Italië. Er zijn drie vestigingen en ongeveer 270 medewerkers. 

Lees ook: Alfa verwacht voortzetting van overnames en fusies in transportsector