Dit digitale chassis is belangrijk voor de overgang naar emissiearmere en volledig elektrische koelunits. Vandaag werkt Thermo King er al aan om het digitale chassis te integreren in twee nieuwe producten: de Advancer AxlePower-oplossing en de verbeterde T-Series Whisper-PIEK-compatibele koelunit voor vrachtwagens. Beide units hebben connectiviteit nodig, zodat klanten kunnen profiteren van de functionaliteiten.

Advancer AxlePower

De Advancer AxlePower-oplossing maakt een volledig elektrische werking van de koelunit mogelijk. Die wordt standaard geleverd met telematica. Telematica is bedoeld om het energieverbruik en de batterijlading te bewaken en in een vergevorderd stadium het verkeer en de routeplanning te beheren. Vanaf een centrale locatie kan een wagenparkbeheerder de instellingen van de unit en de asgenerator optimaliseren en ingrijpen om het energieverbruik te optimaliseren en de lading te beschermen. Klanten en Thermo King-dealers kunnen connectiviteit gebruiken voor probleemoplossing en service-interventie. Gebruikers kunnen meldingen over een laag batterijniveau, batterij-alarmmeldingen en service-intervalberichten ontvangen en aanpassen. 

Het integreren van digitale oplossingen in koelproducten is noodzaak, aldus de producent. "Terwijl we overstappen op andere energiesystemen zoals AxlePower (asgeneratoroplossing) of Energ-e Pack (alleen batterijoplossing), zijn live gegevens en tweerichtingsbesturing essentieel voor onze klanten." zegt Colm O'Grady, Trailer Portfolio Leader voor Thermo King EMEA. "De integratie van de data op één locatie en het systeem voor onze klanten is belangrijk om de meest efficiënte oplossing te bieden." Klanten willen zeker weten dat de elektrische units voldoende actieradius heeft om de goederen op tijd en met de juiste kwaliteit te leveren.

Chauffeursvriendelijke app

"We hebben een interface ontworpen waarmee klanten de batterijprestaties kunnen volgen en indien nodig op afstand kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld door de asvermogensmodus te wijzigen. Onze chauffeursvriendelijke mobiele app is ontworpen om alle parameters weer te geven die belangrijk zijn voor de chauffeur, zoals de autonomie van de batterij of de tijd tot volledige lading", zegt Raluca Radu, Connected Solutions Trailer Portfolio Leader voor Thermo King EMEA.

Truck Whisper PIEK

De T-1200R Whisper is de eerste truckunit die standaard wordt geleverd met telematica. De hardware is zo ontworpen dat de BlueBox-telematica de koelunit bij het binnenrijden van een lage-geluidsemissiezone (PIEK) automatisch in de motormodus met laag toerental schakelt.

De software-engineers van Thermo King hebben ook een applicatie ontwikkeld waarmee de installerende dealer tijdens de configuratie alle geofences rond PIEK-zones en LEZ-zones in een flits naar de controller kan laden. De configuratie gaat zelfs zo ver dat er tijdschema's worden toegevoegd waarin de unit de PIEK-normen voor geluidsemissie al dan niet moet respecteren.

"Door de activering en deactivering van geluidsreductie op onze units te automatiseren, nemen we de verantwoordelijkheid uit de handen van de chauffeurs en zorgen we ervoor dat aan de voorschriften wordt voldaan bij het binnenrijden van een PIEK-zone", zegt Mike McEnnis, Connected Solutions Truck Portfolio Leader voor Thermo King EMEA.

Geavanceerde technologie

Elke keer dat er nieuwe technologie op de unit wordt geïntroduceerd, moet het Thermo King Connected Solutions Technology-team de beste manier bepalen om klanten toegang te geven tot bedrijfsgegevens van de unit (bijv. instelpunt, retourluchttemperatuur) en de handigste manier definiëren om commando's naar het apparaat op afstand.

In het geval van de AxlePower-oplossing moest het team bepalen welke gegevens van de unit en de batterij moesten worden verzameld en hiervoor de beste gebruikersinterface op Thermo King TracKing ontwerpen om de prestatiegegevens van de batterij en de as weer te geven.

Het doel van Thermo King is connectiviteitstechnologie te gebruiken om de waarde van de koelmachine te verhogen. Connectiviteit stelt de chauffeur en wagenparkbeheerder in staat om meer controle te krijgen over de werking van de unit, en daarmee de voordelen van de Thermo King-unit te maximaliseren. Klanten zullen een hogere brandstofbesparing ervaren en dus minder kooldioxide-emissies, een betere bescherming van de lading en dus minder voedselverspilling. Ze vermijden boetes voor het niet respecteren van de PIEK-normen en maken de unit minder afhankelijk van de bestuurder dankzij nieuwe automatisering en 2-weg-communicatie.