Samen met collega’s is Addink eind januari gestart met een leergang Persoonlijk leiderschap en effectief communiceren van de huis-opleider. “Mijn werkgever stelde deze cursus voor. De markt is namelijk veranderd. Dat merken wij ook. Kwam er afgelopen jaar veel werk op ons af, dit jaar is het aanbod van transport weer wat ruimer. Klanten hebben weer een keuze. Wij zijn actiever aan het verkopen en zoeken uitbreiding. Dat vraagt extra werk van de acquisitie.”

Betere gesprekken

De opleiding vindt Addink heel interessant. “We leren om betere salesgesprekken te voeren. De adviezen komen echt van pas in de praktijk. Ik merk dat ik mijn werk beter en makkelijker kan uitvoeren. Het is mooi om dit samen met collega’s te doen.” Het is een in-company opleiding met drie collega’s van verkoop en ook nog mensen van andere afdelingen.  

Doorvragen naar klantwensen

De training bestaat uit acht ochtendbijeenkomsten eens per twee weken. Er wordt niet alleen theorie behandeld, ook worden casussen uit de praktijk besproken om te oefenen. “Voorbeeld is een telefoongesprek met een potentieel nieuwe klant. Welke vragen kun je stellen om goed de wensen van de klant te kunnen achterhalen? En wat is de omvang van de klant, dus hoe groot is het transportpakket? Dit wordt dan voor de groep nagespeeld. Na het “spelen” van de casus worden er tips gegeven door collega’s en de opleider. Dit geeft je handvatten om in het echt een gesprek met een potentiële klant te starten en vragen te stellen. We leren ook doorvragen om ons in de klant in te leven en een volledig beeld van de logistieke wensen van die partij te krijgen. Als we het bijvoorbeeld hebben over een snelle levertijd, kan de klant iets heel anders ervaren. Zo kunnen we ons aanbod goed afstemmen op de vraag.” Als binnendienst medewerker heeft Addink meestal contact per telefoon en anders per mail. Ze is erg blij met de tips van de cursus, waarvan de kosten worden gedekt door het opleidingsbudget.

Lees ook: Duurzame inzetbaarheid in transport en logistiek krijgt impuls

Excel voor gevorderden

Twee jaar geleden heeft Addink een cursus Excel voor gevorderden gevolgd. “Ik maakte veel gebruik van Excel en wilde meer doen met de digitale mogelijkheden om de dienstverlening voor klanten te verbeteren. Ik werd toen gewezen op het opleidingsbudget. Het was een voordeel dat ik kon kiezen voor een e-learning van het LOI, zodat ik op een zelf gewenste tijd aan de slag kon. Dat is wel zo fijn met jonge kinderen. Dankzij het opleidingsbudget van STL heeft het mij toen ook niets gekost. In september van dit jaar ben ik vier jaar in dienst bij Rabelink. Dan heb ik mooi al twee opleidingen gedaan.”

Iedereen in de sector kan het opleidingsbudget aanvragen, dat dit jaar 2.500 euro bedraagt. Voorwaarden zijn een vast of tijdelijk contract voor minimaal 24 uur per week én het afdragen van SOOB-premie. Taalcursussen of een cursus digitale vaardigheden zijn populair.